
Politică
România și Franța – consolidare a cooperării în domeniul educației
ro_educatie.jpg

Vizita oficialului francez ale loc cu prilejul şedinţei Biroului intersesiunii Conferinței miniștrilor educației din țările francofone (CONFEMEN) şi a marcării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
"Cei doi miniștri şi-au exprimat interesul şi pentru consolidarea schimbului de bune practici în domeniul asigurării calităţii în educaţie, inclusiv în domeniul inspecţiei şcolare. În perspectiva dezvoltării plurilingvismului ca abilitate fundamentală pentru elevii celor două ţări, s-a agreat consolidarea cooperării în domeniul metodelor de predare şi de evaluare a competenţelor în limbi străine şi promovarea certificărilor care se pot obţine în concordanţă cu standardele stabilite de Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi", informează un comunicat remis, joi, presei.
Potrivit sursei citate, există o dorinţă comună de consolidare şi de extindere a reţelei de unităţi cu secţie bilingvă francofonă în România, inclusiv prin utilizarea programului de asistenţi de limba franceză (ALF), ale căror obiective vor fi stabilite de comun acord.
"A fost manifestată, de asemenea, dorinţa de susţinere a formării profesorilor de limbi străine şi discipline non-lingvistice, pentru a încuraja parteneriatele între structurile de formare iniţială şi continuă, atât în Franţa cât şi în România", se arată în comunicat.
Miniştrii şi-au reafirmat angajamentul de a sprijini promovarea limbii şi a culturii ţării partenere, aşa cum se prevede în Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic reînnoit în 2020.
De asemenea, şi-au exprimat dorinţa de a încuraja mobilitatea elevilor, a profesorilor, a formatorilor, a formatorilor de formatori şi, în general, a personalului implicat în actul educaţional. În acest scop, se doreşte o mai bună valorificare a programului de mobilitate bilaterală Vacaresco şi a programului european Erasmus+, se mai precizează în comunicat.
Totodată, cei doi demnitari au convenit să dezvolte schimburi reciproce în jurul temelor de interes comun, în special a luptei împotriva abandonului şcolar, a dezvoltării durabile, a egalităţii de gen, dar şi în jurul unor teme precum: predarea istoriei Holocaustului, educaţia media, tehnologia digitală, starea de bine la şcoală.