Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interzicerea TikTok în SUA, ultimatum sau o poveste care se repetă? (France24)

tiktok.jpg

TikTok
Sursa imaginii: 
Getty Images/Wired

Guvernul SUA a cerut recent companiei chinezești care deține  TikTok, ByteDance, să vândă celebra aplicație, avertizând că în caz contrar acaeasta va fi interzisă în SUA. Cererea SUA a fost confirmată de partea chineză, transmite France24, care citează AFP.

În SUA, presiunea împotriva popularei platforme crește în permanență, mai ales în contextul în care aplicația este văzută de către mulți oficiali din Occident ca o amenințare la adresa securității naționale din cauză că este deținută de o companie subordonată statului chinez.

Potrivit Wall Street Journal, dar și altor ziare americane, este vorba de un ultimatum lansat de Casa Albă.

Luna trecută, un balon chinezesc, presupus de spionaj, a fost distrus pe teritoriul SUA. Acest eveniment a provocat un nou val de eforturi ale Congresului SUA pentru a interzice aplicația de video-uri scurte de divertisment, care este acuzată că oferă Beijingului acces la datele utilizatorilor din întreaga lume, lucru pe care TikTok l-a negat dintotdeauna.

Ultimatumul dat de Casa Albă vine ca urmare a intervenției CFIUS, o agenție guvernamentală însărcinată cu evaluarea riscurilor oricărei investiții străine pentru securitatea națională americană.

Guvernul și departamentul de finanțe au refuzat să comenteze situația.

„Dacă obiectivul este acela de a proteja securitatea națională, o cesiune nu rezolvă problema: (faptul că aplicația) își schimbă proprietarul nu va însemna impunerea unor noi restricții privind circulația datelor cu caracter personal sau accesul la acestea”, a precizat o purtătoare de cuvânt a TikTok, la solicitarea AFP. „Cel mai bun mod de a răspunde preocupărilor legate de securitatea națională este să folosim sistemele americane de protecție a datelor utilizatorilor americani, o monitorizare riguroasă și o verificare de către terți, lucruri pe care le punem deja în aplicare”, a adăugat ea.

O cale de mijloc

TikTok, care face numeroase eforturi pentru a-i convinge pe politicieni, dar și pe publicul american, de integritatea sa, conta pe CFIUS pentru a găsi o cale de mijloc. „Cea mai rapidă și mai eficientă modalitate de a soluționa aceste preocupări (...) este ca CFIUS să adopte acordul propus la care lucrăm cu ei de peste doi ani”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok la sfârșitul lunii februarie cu privire la  proiectul de lege inițiat de republicani, care i-ar da președintelui Joe Biden autoritatea de a interzice complet TikTok.

În conformitate cu o lege ratificată la începutul lunii ianuarie, Casa Albă a interzis deja funcționarilor federali să aibă aplicația pe smartphone-urile lor. Comisia Europeană și guvernul canadian au luat recent decizii similare.

Compania stochează datele utilizatorilor din SUA pe serverele din această țară și a recunoscut că, într-adevăr, angajații săi cu sediul în China au avut acces la date într-o măsură limitată, însă nu și guvernul chinez.

Istoria se repetă

Până în vara anului 2020, fostul președinte Donald Trump a semnat mai multe decrete în încercarea de a interzice platforma sau de a o determina să o vândă unei companii americane. ”TikTok retrăiește povestea din 2019/2020”, crede Dan Ives de la Wedbush.  „În condițiile în care tensiunile dintre SUA și China cresc, aplicația se află prinsă undeva la mijloc ”, a adăugat analistul într-o notă. 

Platforma, inițial populară în rândul adolescenților, și-a lărgit aria de utilizatori odată cu pandemia. Aplicația are peste 100 de milioane de utilizatori în SUA. Potrivit Insider Intelligence,  în ultimii ani TikTok a depășit YouTube, Twitter, Instagram și Facebook devenind aplicația pe care adulții americani își petrec cel mai mult timp, urmată îndeaproape de Netflix.

Asociația americană pentru apărarea drepturilor civile ACLU s-a opus proiectelor de lege anti-TikTok în numele libertății de exprimare.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24