Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum este să lucrezi pentru Grupul Wagner? Dezvăluiri bazate pe documente interne

wagner_terorism.jpg

Marat Gabidullin, fost mercenar în grupul Wagner, Paris, 11 mai 2022
Sursa imaginii: 
AFP - STEPHANE DE SAKUTIN via rfi.fr

Dossier Center, un grup de anchetatori finanțat de omul de afaceri și disidentul rus Mihail Hodorkovski dezvăluie detalii interesante din interiorul Grupului Wagner. Studiul, citat de Le Monde, este bazat pe mai bine de un milion de documente interne capturate de un grup de hackeri anonimi. Și există câteva detalii de-a dreptul șocante în aceste dezvăluiri, dar care ridică și mari semne de întrebare.

Articolul din Le Monde integral AICI

Imaginați-vă o corporație în care lucrează laolaltă mercenari, criminali de război, avocați, huligani înarmați, experți în informatică, politologi. Ei bine, așa ceva există și toți se află în serviciul lui Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, reiese din raportul citat.

De fapt, este vorba despre o constelație de 400 de companii, reale sau fictive, aparținând multimilionarului.

Principala concluzie la care au ajuns anchetatorii este că toate activitățile sale sunt "legate organic".

Astfel, angajații din diferite companii pot fi plimbați de la un proiect la altul: azi poți comanda mobilier pentru apartamentul fiicei lui Prigojin sau bilete de avion pentru mama lui Prigojin. Mâine vei putea organiza procesele de filtrare într-un lagăr de prizonieri sau să calculezi numărul de scânduri necesare pentru miile de sicrie destinate mercenarilor uciși în Ucraina.

Alții lucrează pentru fabrica de troli, care numără în prezent aproximativ 400 de angajați, dintre care peste 30 sunt responsabili exclusiv de scrierea de comentarii pe site-urile media, iar alți aproximativ 30 pe YouTube.

Grupul susține canale populare de pe Telegram pentru a transmite mesajele sale sub alte semnături și chiar comandă articole plătite unor cotidiene de renume, precum Kommersant.

Ancheta mai arată că Daria Dughina, fiica ideologului ultranaționalist Alexander Dughin, a lucrat pentru Evgheni Prigojin înainte de a fi ucisă într-un atentat cu bombă în august 2022.

Deosebit de vigilent, omul de afaceri îi supune pe toți candidații din grupul său tentacular unui interogatoriu obligatoriu de două ore cu ajutorul unui detector de minciuni . Scopul este de a-i elimina pe toți candidații care ar putea avea o simpatie cât de mică pentru opoziție, pe cei care ar putea avea contacte cu mass-media și cu forțele de ordine, pe cei dependenți de droguri și pe cei cu datorii, dezvăluie ancheta.

Bineînțeles, există întrebări despre opiniile candidatului cu privire la războiul din Ucraina. Cu toate acestea, filtrarea nu tinde să elimine neo-naziștii, care par a fi foarte mulți în cadrul grupului. Parolele grupului de lucru decriptate de anchetatori conțin foarte des numărul 1488, un cod de recunoaștere folosit de neonaziști și de adepții supremației albilor.

Evgheni Prigojin a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri dar și-a manifestat intenția de a recruta 30.000 de noi combatanți pentru Ucraina până la jumătatea lunii mai.

O întrebare rămâne însă, în legătură cu angajații simpli ai grupului, ale căror salarii, potrivit investigației, se învârt în jurul a 1.300 de euro: poți invoca faptul că ai fost doar o rotiță nevinovată, că ți-ai făcut doar datoria de angajat, chiar dacă întregul sistem este unul criminal?

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 22 martie 2023