
Politică
Europa Plus: Rușii pierd aproape o mie de militari pe zi în Ucraina (veteran ucrainean)
bakhmut-1.jpg

Într-un interviu pentru publicația Suspilne el vorbește despre situația de pe frontul de la Bakhmut și tacticile aplicate de invadatori aici:
”Pentru noi fiecare palmă de pământ este importantă din punct de vedere strategic, pentru că dacă pierdem teren știm că va fi extrem de greu să-l recuperăm. Ofensiva și defensiva sunt două lucruri total diferite. Rușii au pierderi grele, statisticile noastre arată că rușii pierd între 700 și 1000 de militari pe zi în război, din care 70% la Bakhmut. Atacă din toate direcțiile deodată... În ultimele luni au pierdut zeci de mii de oameni numai aici, la Bakhmut. Și vorbim doar de morți, nu și de răniți, care sunt probabil de trei ori mai mulți”, spune el.
Veteranul spune că resursele inamicului par a fi pe sfârșite, aceasta observându-se și din imprecizia crescândă de la o zi la alta a tirurilor dinspre inamic.
”La cca 15-20 lovituri ale rușilor noi răspundem cu una singură și de multe ori e suficient, pentru că dispunem de artilerie de înaltă precizie. Dar noi, militarii, spunem întotdeauna că muniția nu e suficientă. Mai ales în perspectiva contraofensivei, muniția nu este de ajuns… estimez că pentru o contraofensivă de succes avem nevoie de cca cinci ori mai multă muniție decât inamicul. Iar numărul de tancuri de care avem nevoie este de ordinul sutelor”, explică el.
De asemenea, soldații au nevoie urgentă de drone, stații de comunicație și sisteme de vizualizare și ochire pe timp de noapte, spune el: ”În primul rând avem nevoie de aceste drone mici, pentru identificarea pozițiilor inamice. Dacă nu vezi unde este inamicul totul e inutil. Pierdem cel puțin zece, uneori câteva zeci de astfel de drone pe zi...”
Interviul integral aici :
Republica Moldova: Educație financiară pentru elevi și studenți
Ministerul Finanțelor din Republica Moldova împreună cu instituțiile subordonate, vor organiza în perioada 20-26 martie 2023, o serie de activități pentru conștientizarea importanței și rolului educației financiare a tinerilor, relatează publicația jurnal.md.
Activitățile sunt organizate în contextul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week), o inițiativă susținută de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în care sunt implicate 176 de țări. R Moldova s-a alăturat acestei inițiative în anul 2021.
Sub genericul „Public Finance Talks”, ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu va merge în două licee și patru universități din Chișinău, unde va avea discuții cu elevi și studenți, despre finanțe publice.
De asemenea, ministra va ține un discurs în cadrul primulio Forum Național de Educație Financiară din Republica Moldova, organizat de Banca Națională a Moldovei.
”Colegii noștri de la Serviciul Vamal vor organiza de asemenea sesiuni de informare, vizite și excursii în teritoriu pentru liceeni și studenți din Cahul, Bălți, Rezina, Chișinău, Râșcani și Căușeni. Funcționarii vamali vor discuta cu tinerii despre rolul, misiunea, valorile și atribuțiile Serviciului Vamal”, a precizat oficialul de la Chișinău.
Georgia, campioană europeană la rugby, din nou
Echipa națională a Georgiei a învins la sfârșitul săptămânii trecute echipa națională a Portugaliei cu scorul de 38 - 11 în finala Campionatului european de rugby din Spania și și-a păstrat astfel titlul de campioană a Europei, transmite televiziunea georgiană 1tv.
Este victoria cu numărul 100 din această competiție pentru Georgia și cea de a 29-a victorie consecutivă, ceea ce reprezintă un nou record.
Echipa națională urcă astfel pe locul 11 în clasamentul ”World Rugby”.
În aceeași competiție, în finala mică pentru locurile 3-4, echipa României a învins Spania, țara gazdă, cu 31-25 și ocupă acum locul 19 în clasamentul mondial.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
Viktoria Pavtchak - Ucraina
Corina Vulpe - Republica Moldova
Salome Paksadze - Georgia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei