Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


20 de ani de la căderea regimului Sadam Hussein: ”Ce s-a schimbat? Nimic!” (reportaj RFI)

sadam_irak.jpg

Portretul lui Saddam Hussein în apropierea sediului Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, Bagdad, Irak, 9 aprilie 2003
Sursa imaginii: 
AP - JEROME DELAY via rfi.fr

La câteva sute de metri de locul unde se afla statuia uriașă a lui Saddam Hussein acum 20 de ani din Bagdad, în cartierul aglomerat Karrada, Ezzet, un vânzător de condimente, se întristează brusc atunci când reporterul RFI îl întreabă cum au fost ultimele zile din martie 2003....

"Nu mă simt ca și cum ar fi fost acum 20 de ani. Ce s-a schimbat în ultimii 20 de ani? Nu s-a schimbat nimic, doar l-au înlăturat pe Saddam Hussein, asta e tot", spune el.

Ali, vânzătorul de pește de pe aceeași stradă are aceeași părere."La început credeam că lucrurile se vor schimba spre bine. Nu s-a adus nimic benefic populației: nici infrastructură, nici construcții, nimic", spune  Ali.

Dacă toți își amintesc ziua de 20 martie ca pe o zi violentă, consecințele invaziei americane nu sunt percepute de toți în același mod. Zeinab nu vede decât haos după 2003. "Mi-aș dori să ne întoarcem la vechiul regim, acum corupția este peste tot, există furturi și vandalism", spune ea.

Duaa, pe de altă parte, nu regretă vechiul regim, a cărei victimă a fost toată familia ei. "Bineînțeles că este mai bine. Am fost eliberați de o perioadă întunecată. Chiar dacă situația actuală nu este ideală, este totuși mai bună decât ceea ce am avut înainte", spune ea.

Au trecut 20 de ani de la căderea lui Saddam Hussein, marcați de războaie, terorism și conflicte interne. Iar noul regim din Irak își caută încă, fără succes, echilibrul.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr