
Politică
Cum se verifică o postare dubioasă. Cazul ”Să luăm Bastilia!”
intox1.jpg

Verificarea pe scurt
Unele publicații susțin, cu imagini video, că cetățenii au furat un autobuz după anunțul guvernului. Dar filmarea datează de fapt din martie 2022.
Un alt videoclip arată un bărbat care îndeamnă la "luarea Bastiliei" și la "a face o revoluție". Videoclipul a fost de fapt filmat la Marsilia, în august 2020, imediat după înfrângerea clubului Paris Saint-Germain(PSG) într-un important meci din Liga Campionilor.
Într-o altă secvență, președintele Emmanuel Macron poate fi auzit prezentându-se ca fiind "responsabil de această afacere". Discursul fusese rostit în iulie 2018, în momentul afacerii Benalla.
Detaliile verificării
Joi, 16 martie 2023, guvernul francez a ales să se folosească de articolul 49.3 din Constituție pentru a impune contestata reformă a sistemului de pensii. Acest articol permite suspendarea dezbaterii unui text de lege, care este apoi adoptat fără vot, cu excepția cazului în care, în termen de 24 de ore, este depusă o moțiune de cenzură.
Această alegere, văzută de mulți ca o modalitate de a ocoli Parlamentul, a declanșat numeroase manifestații spontane în mai multe orașe franceze. De asemenea, a dus la difuzarea mai multor videoclipuri trucate pe rețelele de socializare.
Un autobuz furat?
Un cont de Twitter, de exemplu, afirmă că "legea 49.3 a înnebunit oamenii" și că i-a determinat pe unii să "fure un autobuz". Într-un videoclip cu 800 de distribuiri și peste 220.000 de vizualizări, se vede un autobuz care circulă pe șosea, în timp ce pe marginea drumului sunt vizibile coșuri de gunoi în flăcări. Prezența unui banner cu cuvintele "Wlh [abreviere de la wallah - n.t.] ei au furat autobuzul" pare să indice că provine de pe rețeaua de socializare Snapchat.
Dacă introducem cuvintele-cheie "au furat autobuzul" într-un motor de căutare precum Google descoperim acest videoclip distribuit pe YouTube la 28 martie 2022. "Aulnay-sous-Bois după moartea unui șofer fugar ucis de un polițist", este titlul videoclipului.
Mai multe media, cum ar fi Actu.fr, prin intermediul acestui articol din 28 martie 2022, au relatat despre acest incident care a avut loc în seara zilei de 27 martie 2022 la Aulnay-sous-Bois, în estul Parisului. Se pare că violențele au avut loc după ce un ofițer de poliție a împușcat și a rănit mortal un bărbat pe 26 martie 2022.
Redacția Observateurs France 24 a reușit să geolocalizeze această înregistrare video și să confirme că aceasta a fost într-adevăr realizată în acest oraș.
Un manifestant îndeamnă la "revoluție"?
După anunțul premierului de a utiliza articolul 49.3 al Constituției, câteva mii de persoane au ieșit în stradă în mai multe orașe franceze. Manifestațiile spontane au fost uneori însoțite de incidente și pagube.
Numeroase publicații au difuzat o înregistrare video care îl arată pe unul dintre acești manifestanți strigând "Duceți-vă la operă, luăm Bastilia, facem revoluție". Pe Twitter, înregistrarea a fost vizualizată de aproape 500.000 de ori și partajată de peste 5.000 de ori.
"Macron, ești terminat, francezii sunt în stradă", a transmis și acest cont de Twitter.
Dar acest videoclip nu are nicio legătură cu protestele recente.
Dacă introduceți cuvintele cheie "facem revoluția" pe Twitter, veți găsi acest videoclip în mai multe postări, la date diferite.
Printre acestea, și această postare Twitter din 7 august 2022, care la rândul său partajează un videoclip din 24 august 2020.
Aceasta este cea mai veche apariție găsită de către observatorii France 24.
Mai multe elemente prezente în videoclip ne pot ajuta apoi să descoperim unde a fost filmat. Într-adevăr, putem distinge un panou al agenției imobiliare Foncia care indică "Vieux Port", un nume asociat cu portul orașului Marsilia. Acest lucru face posibilă geolocalizarea videoclipului.
Steagul purtat de manifestant afișează, de asemenea, culorile clubului de fotbal Olympique de Marseille, iar literele de pe el corespund, de asemenea, numelui echipei.
Dacă se introduce cuvântul-cheie "Marseille" într-un motor de căutare și se restrânge căutarea la perioada 23 august 2020-25 august 2020, se obține un articol din Le Parisien publicat la 23 august 2020, care prezintă "scene de bucurie colectivă" în Vieux-Port.
Textul publicat de France24 integral aici.
Traducere de Axenia Dociu