Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TikTok: platforma preferată de traficanții de persoane la granița dintre Mexic și SUA

tiktok_.jpg

Sursa imaginii: 
© CLAUDIO CRUZ / AFP via France24

"Plecarea în acest weekend": așa arată o postare de pe TikTok prin care prezumtivi traficanți racolează persoane doritoare să treacă clandestin frontiera dintre Mexic și Statele Unite. Practica ilegală este o adevărată provocare, atât pentru autorități, cât și penru cei care dețin platforma. Directorul general al aplicației TikTok este audiat joi la Washington, transmite France24 care îl citează pe corespondentul AFP în Statele Unite.

"Mexicanii interesați să treacă în Statele Unite ale Americii să-mi scrie",  acesta este unul dintre numeroasele anunțuri ale traficanților, detectate pe TikTok de un reporter al serviciului de investigații digitale al AFP.

Anunțul este însoțit și de o fotografie a unui grup de persoane camuflate, care înaintează noaptea printre tufișurile dintr-un loc arid de la frontiera dintre cele două țări, peisaj asemănător cu cel din deșertul Sonora, situat în nord-vestul Mexicului.

Un alt cont le propune migranților să treacă frontiera prin statul Tamaulipas, în nord-estul țării. O fotografie cu niște minori aflați într-o barcă gonflabilă însoțește următorul anunț: "Acceptăm și copii, și familii".

Sute de astfel de profiluri sunt prezente și în alte țări din care se pleacă (Guatemala, Columbia și Ecuador), destinația fiind aceeași, SUA, notează AFP.

 

"Pollero"

Folosind hashtag-ul #pollero (termenul spaniol pentru traficanții din Mexic), prezumtivii traficanți racolează, de asemenea, și șoferi pentru rețeaua lor de imigrație ilegală din Arizona. Salariile cu care aceștia încearcă să atragă posibilii doritori sunt cuprinse între 3.000 și 15.000 de dolari.

"Dacă ai o mașină și vrei să faci bani ușor, scrie-mi", aflăm dintr-un anunț în limba engleză.

7.000 de dolari de persoană, acesta este prețul plătit de migranții care vor să ajungă în SUA. Înghesuiți până la refuz în remorca vreunei dube sau vreunui camion, aceștia parcurg sute de kilometri stând în picioare pentru ca la destinație să-i aștepte, uneori, doar moartea...

Pe 27 iunie, 56 de migranți au fost găsiți asfixiați într-o remorcă abandonată în apropiere de San Antonio, Texas.

Pe 9 decembrie 2021, alți 56 de migranți au murit, de asemenea, într-un accident de camion pe o autostradă din Chiapas, în sudul Mexicului.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), din 2014 până în prezent au murit sau au fost dați dispăruți 7, 661 de migranți care încercau să ajungă în SUA.

De asemenea, pe TikTok, migranții pot găsi sfaturi și își pot împărtăși la rândul lor experiențele din trecerea frauduloasă a frontierei.

Brenand Vilne, un haitian în vârstă de 30 de ani, le arată celor din Comisia mexicană de asistență pentru refugiați (Comar) din Ciudad de Mexico, postările pe care le-a căutat online pentru a se documenta despre traversarea pădurii Darien, care desparte Columbia de Panama, loc în care mulți refugiați își pierd viața.

Andrea, în vârstă de 25 de ani, și Beatriz, în vârstă de 29 de ani, au părăsit Venezuela în octombrie anul trecut. Andrea îi arată reporterului AFP profilul unei tinere care a reușit să intre în Statele Unite și care dă acum sfaturi celor care încă nu au ajuns la finalul călătoriei. "Experiența fiecăruia este foarte personală", spune Beatriz.

TikTok afirmă că interzice "promovarea activităților ilegale".

"Nu acceptăm conținutul care promovează exploatarea umană, inclusiv traficul de persoane", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al aplicației în America Latină.

Atacat pe mai multe fronturi, TikTok, filială a grupului chinez Bytedance, susține că, până în al treilea trimestru al anului 2022, a eliminat din proprie inițiativă 82% din videoclipurile legate de practici ilegale.

Directorul general al platformei, Shou Chew, este audiat joi la Washington de o comisie a Camerei Reprezentanților.

 

Crima organizată din mediul online, în atenția autorităților

© CLAUDIO CRUZ / AFP

Autoritățile mexicane desfășoară propriile investigații și operațiuni de securitate cibernetică pentru a lupta împotriva crimei organizate din mediul online.

În Ciudad de Mexico, într-o încăpere plină de computere, experții Agenției de Investigații Criminale a Procuraturii Generale urmăresc profilurile suspecte de pe rețelele de socializare încă din 2017.

Agenția a fost implicată în aproximativ 300 de anchete privind traficul de persoane, potrivit lui Rolando Rosas, un purtător de cuvânt oficial al Agenției.

Rosas subliniază că platformele au cooperat cu experții Agenției în cadrul acestor anchete: "Companiile de servicii digitale sunt obligate să ofere informații în cazul unei infracțiuni".

Potrivit șefului Agenției, Benjamín Oviedo, acestea intervin atunci când se negociază în privința sumei cerute de un traficant sau când plata se realizează printr-o tranzacție online.

Un raport al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din luna februarie confirmă faptul că TikTok este folosit de către traficanți ca "instrument de promovare", prin difuzarea unor videoclipuri cu "călătorii ilegale reușite" în SUA.

OIM a intervievat 531 de migranți care au trecut frontiera,  64%  dintre aceștia au declarat că au avut acces la un smartphone și la internet în timpul călătoriei lor.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24.