Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Talibanii au învățat lecția: în online dezinformarea face minuni. Twitter, ”locul de joacă” preferat

talibani_dezinformare.jpg

Un cont fals încearcă să se prezinte drept principala platformă online a opoziției afgane
Sursa imaginii: 
Captură de ecran Twitter via France24

De când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului în august 2021, pe rețelele de socializare au apărut mai multe conturi de Twitter care se prezintă drept ”organe mass-media”. Cercetătorii de la ONG-ul Afghan Witness au făcut investigații și au constatat că informațiile transmise de aceste conturi sunt în mod constant false și au ca scop diminuarea mișcărilor de opoziție din țară și reducerea la tăcere a presei independente, transmit observatorii France24.

Din decembrie 2022, cercetătorii de la Afghan Witness, un ONG care verifică informațiile privind drepturile omului și evenimentele curente din Afganistan, au identificat mai multe astfel de conturi.

Analiza lor s-a concentrat, în special, asupra contului @AF_Inter5, care se prezintă ca fiind "Afghanistan International", organizație cunoscută ca fiind de opoziție. Acest cont a fost șters subit între 16 și 19 martie, imediat după publicarea articolului France24 în limba engleză.

Subminarea opoziției

Redacția Observateurs a canalului de știri France 24 a discutat cu Tom Stubbs, analist media la Afghan Witness:

“Conținutul este axat în principal pe denigrarea organizației Afghanistan International și a mișcării de opoziție afgane. Multe dintre informațiile transmise de ei nu sunt preluate de alte publicații. În mod normal, atunci când citești un articol publicat de Afghanistan International sau de un alt canal de știri, este posibil să urmărești sursa informațiilor și să determini dacă ceea ce spun este adevărat. Dar tot ceea ce publica acest cont era fals”.

@AF_Inter5 laudă frecvent activitatea talibanilor. Dintr-o postare cu 57.000 de vizualizări, publicată la 1 martie, aflăm că fostul comandant-șef al armatei Republicii Afganistan și fost ministru intern adjunct responsabil de securitatea națională, Khoshal Sadat, ar fi declarat că sosirea talibanilor a pus capăt "spionajului, naționalismului și insurgenței".

Cu toate acestea, nu există nicio altă înregistrare a acestei declarații în presa engleză, persană sau paștună. Iar imaginea care însoțește postarea datează din 2020, înainte ca talibanii să preia controlul asupra țării.

Mesajele discreditează, de asemenea, Frontul Național de Rezistență (NRF), principala alianță militară organizată împotriva talibanilor. Un tweet din 11 martie, vizualizat de peste 20 000 de ori, susține că liderul NRF, Ahmad Massoud, ar fi declarat pentru New York Times că organizația sa ar avea legături strânse cu gruparea Statul Islamic.

Cu toate acestea, Ahmad Massoud nu a fost niciodată intervievat de New York Times și nu a declarat niciodată că NRF a fost în relații bune cu gruparea Statul Islamic. Această afirmație are ca scop asocierea singurei mișcări legitime de rezistență care luptă pentru democrație în Afganistan cu ISKP, o organizație considerată teroristă de către ONU.

Într-un alt tweet se afirmă că un comandant al NRF a vizitat Israelul pentru a discuta obiective bilaterale, deși nicio altă sursă media nu a relatat nimic despre această vizită.

Potrivit lui Tom Stubbs, aceste tweet-uri reproduc exprimarea folosită în mod obișnuit de talibani: "Vor submina, astfel, încrederea în mișcarea de opoziție, deoarece, dacă oamenii vor lua drept adevărate informațiile despre mișcarea de opoziție furnizate de acest cont fals, vor crede că [NRF] are de-a face cu dușmanii Afganistanului, cu cei care vor să-l distrugă, mai exact cu [organizația] Statul Islamic. Acest lucru nu face decât să altereze opinia oamenilor despre NRF.”

Informațiile furnizate de acest cont sunt foarte diferite de cele transmise de adevăratul organ de presă Afghanistan International, care, conform site-ului său web, garantează că "oferă informații imparțiale despre toți afganii, din sectorul politic, social și administrativ din Afganistan și din întreaga lume".

Afghanistan International este un post de radio și de televiziune cu sediul în Marea Britanie, care s-a desprins de Iran International atunci când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului. Iran International a fost criticat pentru presupusele sale legături cu statul saudit din cauza finanțării din partea companiei-mamă. Organul media neagă acest lucru.

Contul fals avea doar 6.500 de abonați în momentul în care a fost șters. În prezent, acesta este inaccesibil. Postările sale au fost vizualizate uneori de peste 50.000 de ori și fac obiectul a numeroase comentarii și distribuiri.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Cornelia Mohora