
Politică
Nu, UE nu ne obligă să mâncăm făină de greieri. Dar protejează plăcinta dobrogeană
placinta.jpg

Și totuși, executivul de la Bruxelles a anunțat joi că a aprobat o nouă indicație geografică protejată (IGP) pentru România – și anume „Plăcinta dobrogeană". Ea se adaugă celor peste 1.600 de produse specifice protejate în UE.
Această indicație, pe care o veți găsi de acum marcată pe ambalajul plăcintei făcute după rețeta originală, protejează produsele care provin dintr-o arie geografică specifică și se bucură de o anumită reputație – au o anumită calitate sau alte caracteristici care îi pot fi atribuite.
Astfel, produsele originale sunt protejate împotriva utilizării neadecvate sau a imitării denumirii înregistrate. În acest mod, clienții au o garanție în legătură cu originea reală a produsului.
Mai mult, aceste norme garantează că toți producătorii dintr-o anumită zonă geografică se bucură de drepturi colective asupra produsului, atâta timp cât respectă anumite cerințe.
Cu alte cuvinte: nimeni în afara dobrogenilor nu va mai putea vinde pe piața europeană plăcinta din foi de aluat umplute cu brânză sărată, amestecată cu caș și cu ouă și să pretindă că este dobrogeană. Avantajul comercial de partea producătorilor din zona protejată evident.
Dar nu este vorba doar despre conținutul plăcintei, ci și despre modul ei special de preparare.
Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile se întind și se usucă până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase, caracteristici pe care numai localnicii din regiunea respectivă le cunosc.
Caracterul specific al plăcintei dobrogene se datorează modului de preparare și îndemânării transmise de la o generație la alta de locuitorii din Dobrogea, precizează Comisia Europeană.
Potrivit acesteia, reputația produsului se datorează dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa, transmise prin izvoare orale culese și transcrise în reviste și în cărți, în vederea păstrării în timp pentru generațiile viitoare.
Așa că nu ne mai rămâne decât să așteptăm zilele toride de vară, pentru a savura o plăcintă dobrogeană protejată, neapărat însoțită de un pahar rece de iaurt.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica