Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul fondurilor ilegale pentru cazarea ucrainenilor | Spaţiile de cazare improprii, case în construcţie, fără uşi, ferestre şi utilităţi

familie_de_refugiati_asteptand_in_gara_de_nord.jpeg

Familie de refugiați așteptând în Gara de Nord
Sursa imaginii: 
Andreea Pietroșel, RFI Romania

Poliţiştii şi procurorii care au făcut peste două sute de percheziţii în dosarul care vizează obţinerea ilegală de fonduri pentru cazarea cetăţenilor ucraineni au descoperit că unele dintre spaţiile consemnate în documentele oficiale erau improprii. Unele locuinţe erau încă în construcţie, altele fiind subdimensionate. La percheziţii s-au găsit bani, documente şi tehnologie, care vor fi folosite ca probe.

S-au făcut 203 percheziţii în ultima zi a lunii martie, în municipiul Sighetu Marmaţiei, precum şi în localităţile Săpânţa, Ocna Şugatag, Remeţi, Vadu Izei, Rozavlea, Rona de Sus, Onceşti şi Giuleşti. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sprijiniţi de poliţiştii implicaţi în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, ce pot avea legătură cu ancheta, telefoane mobile, unităţi P.C. şi stickuri USB, care pot ajuta la probarea întregii activităţi infracţionale, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, au fost descoperiţi şi ridicaţi 179.188 de lei, 12.415 euro, 4.000 USD şi echivalentul a 2.000 de lei în alte valute convertibile, susceptibile că ar proveni din decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea şi hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-decembrie 2022.

”Totodată, s-a stabilit că o parte din locaţiile menţionate în cererile depuse la 2 instituţii publice erau improprii activităţilor de cazare, fiind case în construcţie, fără uşi sau ferestre, fără utilităţi, sau spaţii într-o stare avansată de degradare, iar spaţiul camerelor subdimensionat”, mai arată Poliţia Română.

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea procurorului de caz.