Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tucker Carlson, ”dușmanul jurat al minciunii”?

tucker.jpg

Manifestație împotriva Fox News și a emisiunii lui Tucker Carlson, New York, 13 martie 2019
Sursa imaginii: 
© Drew Angerer / Getty/AFP

Emisiune după emisiune, a devenit una dintre cele mai răsunătoare voci ale Americii conservatoare: Tucker Carlson, celebrul prezentator care tocmai a părăsit Fox News, a fost acuzat în repetate rânduri că a popularizat teoriile conspirative și rasiste, despre care mulți cred că ar putea duce la adevărate tragedii, scrie France 24, care citează un comentariu al AFP.

Cert este că în emisiunea sa "Tucker Carlson Tonight", difuzată din 2016 și care a devenit una dintre cele mai urmărite emisiuni TV din Statele Unite, prezentatorul în costum și cravată a construit, pas cu pas, imaginea unei Americi asediate. Asediate de imigrație, de protestele Black Lives Matter, de conformism...

Cu ochii săi albaștri fixați direct în ochii telespectatorilor, timp de o oră, cinci seri pe săptămână, el a comentat subiectele de actualitate pe un ton foarte personal, afirmând că "bărbații americani se află într-o poziție foarte delicată" sau că "rasismul împotriva albilor explodează în toată țara".

Opozant al avortului, mare apărător al dreptului de a purta arme, prezentatorul pro-Trump, în vârstă de 53 de ani, nu a ezitat niciodată să își expună opiniile într-o emisiune care se pretinde, pe site-ul său, "dușmanul jurat al minciunii".

Tucker Carlson a fost și prima persoană căreia Donald Trump i-a oferit un prim interviu de după inculparea din procesul de la New York, pe 11 aprilie.

Citește și:

”Clar ca lumina zilei”: Fox News a susținut cu bună știință campania de dezinformare a lui Trump de la prezidențialele din 2020

Potrivit criticilor săi, prezentatorul miza pe spaimă pentru a câștiga telespectatori. Totuși, oare n-a mers prea departe?

În mai 2022, un masacru cu caracter rasist a îndoliat orașul Buffalo, din Statul New York.Tânărul adept al supremației albilor acuzat că a încercat să ucidă cât mai mulți afro-americani, fusese influențat de teoria "Marii înlocuiri", o ideologie de extremă dreapta potrivit căreia populația albă va fi înlocuită de o populație de imigranți.

Or, în emisiunea sa Tucker Carlson evocase de sute de ori ideea că  albii vor fi înlocuiți  de alte grupuri etnice, potrivit unei estimări a New York Times.

Liderul democraților din Senat, Chuck Schumer, a denunțat atunci "o otravă răspândită de unul dintre cele mai mari media din țară".

Tucker Carlson la Wahington, 29 martie 2019. Foto: © CHIP SOMODEVILLA / Getty/AFP

"O putere unică"

În pofida acuzațiilor, Fox News și-a susținut cu orice preț protejatul, argumentând că acesta trebuia să reprezinte o diversitate de opinii. Asta până luni, 24 aprilie a.c.

Să fie oare acesta prețul pe care canalul a fost nevoit să îl plătească pentru a evita un scandal în legătură cu alegerile prezidențiale din 2020?

În cadrul unui proces din 2020, avocații canalului au susținut că, având în vedere reputația lui Carlson, orice telespectator ar trebui să abordeze emisiunea sa cu o doză de scepticism.

Rezistent la critici, Carlosn, tată a patru copii, a declarat în septembrie 2022 într-un interviu acordat Rubin Report, că "ar trebui să ne intereseze doar opiniile celor cărora le pasă de noi".

Este o lecție pe care spune că a învățat-o din "copilăria sa ciudată", marcată de plecarea mamei sale, unei artiste, când el avea doar 6 ani. Aceasta s-a stabilit în Franța și nu și-a mai văzut niciodată copiii...

Crescut de tatăl său, jurnalist, i-a călcat pe urme când a părăsit universitatea după ce a încercat fără succes să se alăture CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA - n.t.).

Drumul spre faimă a fost lung pentru Tucker Carlson, care a lucrat pentru CNN și apoi devine temporar șomer, în jurul vârstei de 40 de ani.

Bărbatul care spune că nu a deținut niciodată un televizor locuiește departe de centrul politic al Statelor Unite, într-un colț rural din Maine (nord-est). De acolo își înregistra de obicei emisiunile, dintr-un studio amenajat special pentru el.

Va fi oare politica următorul său pas? Pentru o vreme, au existat zvonuri că ar putea candida la alegerile prezidențiale din 2024.

El a respins idea râzând în timpul podcastului conservator "Ruthless" în iunie 2022. "Sunt doar un prezentator de talk-show și îmi place ce fac".

 

Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de france24.com