
Politică
Ortodoxie - naționalism - antioccidentalism, o derivă spirituală dezastruoasă (Th. Paleologu)
cadelnita.jpg

Theodor Paleologu: În multe cazuri este vorba despre o derivă foarte gravă de ordin spiritual, a face din ortodoxie un atribut al naționalității. Nu am spus-o eu. A spus-o Vladimir Soloviev, un mare gânditor și filosof, în secolul al XIX-lea. Sunt cei care fac din ortodoxie un atribut al naționalismului și al naționalității. Este o derivă spirituală dezastruoasă. Nu vreau să le fac publicitate pentru că nu prea merită. Dar sunt oameni pe care îi urmăresc pe Facebook și sunt oripilat! Sunt preoți care au urmăritori și care scriu niște lucruri îngrozitoare. Sunt discursuri de ură împotriva intelectualilor, împotriva Occidentului decăzut, împotriva catolicilor.
Ovidiu Nahoi: De unde această ură?
TP: Și eu mă întreb de unde vine această ură. Este misterul naturii umane. Cum poate ființa umană să genereze atâta rău? De aici vine perversitatea. Ei vorbesc despre iubire și totodată, practică o ură feroce. Unul dintre ei vorbește peste tot despre revoluția iubirii și de fapt, colcăie de ură și împroașcă cu venin și calomnii în stânga și în dreapta.
O.N.: Să nu ne ducem atât de departe, la păcatul originar și să venim către păcate mai recente.
TP: Dacă ne referim la o sursă mai recentă, este ura de clasă din regimul comunist. În rest avem eternele păcate omenești, care sunt invidia, răutatea și prostia. Să ne înțelegem. Poți să critici anumite curente occidentale bine mersi. E cât se poate de legitim. Poți să critici anumite aspecte ale liberalismului. Poți să critici aspecte ale democrației. Poți să critici aspecte ale Uniunii Europene. Critica e liberă și e binevenită. Însă, aici avem de-a face cu un fel de sistem al detestării universale. Sunt oameni care detestă tot, sunt antidemocrați, antiliberali, antisemiți, anti-tot. Nu cred că e un curent majoritar în Biserică.
Eu cred că este minoritar. Totuși, episcopii sunt în general oameni educați. Sunt și unii foarte agresivi, primitivi și abuzivi. Sunt. Aș putea să dau exemple și nu doar cel mai faimos. Mai sunt figuri care chiar fac rău bisericii prin atitudinea lor abuzivă, extrem de autoritară și primitivă.
De pildă, am avut un discurs de Paște incredibil al arhiepiscopului de la Buzău, conspiraționist, în care sugera că americanii, de fapt, sunt de vină pentru războiul din Ucraina. Genul acesta de manifestări trebuie evidențiate. Dar nu la nivelul episcopilor este problema, ci mai jos. Sunt călugări care au convingerea că vorbesc direct cu Dumnezeu și că înțeleg apocalipsa mai bine decât oricine. Sunt obsedați de apocalipsă și văd peste tot antihriști și satane.
Mai sunt și preoți care nu știu cum au ajuns să fie preoți. Sunt foarte rudimentari. Nu au bază în materie de teologie. Nivelul a scăzut foarte mult. De peste 15 ani nivelul facultăților de teologie tot scade. Recent am polemizat cu unul dintre ei, care e preot în Italia. Mai este preotul Șarpe de la Londra, care spunea că vaccinul este satanic, într-o predică difuzată foarte mult pe rețelele de socializare. Dar nici în rândul preoților nu este majoritară această tendință. Însă, este o minoritate extrem de gălăgioasă și foarte pătimașă. De altminteri, ura este un mare motor în acțiune. Ura este foarte puternică. Este un motor extraordinar de puternic și mobilizează.
O.N.: Vedeți riscul unei rupturi, care, orice am spune, va avea consecințe în societate?
TP: Eu cred că în biserică deja ruptura asta există. Să ne fie clar. Deja există o fractură foarte profundă în biserică. Există o fractură foarte profundă în societate. Și într-adevăr, acest lucru este preocupant. E periculos...