
Politică
Și taiwanezii sunt ”neonaziști” ? Propagandă chineză pe Twitter (France24)
taiwan_nazism.jpg

Povestea pe scurt:
Pe 21 și 26 aprilie, pe un cont de Twitter pe care se postează în mod regulat mesaje de propagandă pro-China au apărut fotografii cu taiwanezi înconjurați de simboluri naziste.
Incidentul prezentat în imagini este real și s-a petrecut pe 20 aprilie, când un grup de tineri s-a fotografiat cu un steag cu svastica într-un restaurant din orașul Taichung.
Este posibil ca astfel de evenimente, în timpul cărora cetățeni taiwanezi au afișat steaguri sau uniforme cu semne naziste, să mai fi avut loc. Dar, potrivit experților, aceste incidente reprezintă cazuri extrem de izolate.
Verificarea în detaliu:
„De ce sunt tinerii din Taiwan atât de pasionați de simbolurile naziste?” este întrebarea pe care și-o pun administratorii unui cont pro-Republica Populară Chineză într-o postare din 21 aprilie pe Twitter, vizualizată de peste 750.000 de ori. Pentru ca totul să pară mai convingător, au fost adăugate cinci imagini în care putem vedea indivizi, ale căror fețe au fost blurate, stând în fața steagurilor cu svastică, afișând simboluri naziste sau chiar îmbrăcați în uniforme SS.
Pe 26 aprilie, același cont a revenit asupra acestei teme, printr-un mesaj care spunea: „Un grup de taiwanezi a fost văzut sărbătorind ziua de naștere a lui Adolf Hitler și arborând steaguri naziste într-un restaurant”.
În fotografia alăturată mesajului, putem vedea două steaguri diferite: svastica, emblemă a Partidului Național Socialist German, și un „soare negru”, simbol asociat mai multor mișcări neonaziste.
O reuniune de ziua lui Hitler
Contul de Twitter face trimitere la un articol în limba engleză din mass-media taiwaneză Taiwan News. Aflăm că incidentul a avut loc pe 20 aprilie, aniversarea nașterii lui Adolf Hitler, într-un restaurant din Taichung, oraș din vestul insulei. Întâmplările, așa cum au fost prezentate în articol, coincide cu prezentarea făcută pe contul de Twitter pro-China. Dar Taiwan News citează o singură sursă: un blogger pe nume James Curly, autorul fotografiei originale.
În sursa citată se relatează aceleași fapte, dar în limba chineză : „Când ne-am dus la cină, era un grup de bărbați care stăteau la masa alăturată. [...] După cină, au arborat steagul nazist și pe cel cu un soare negru chiar în fața magazinului”.
Datorită detaliilor vizibile în fotografie, a fost posibilă localizarea scenei, care s-a petrecut într-un restaurant tradițional din orașul Taichung.
Data și locația, așadar, par a fi corecte, deși redacția Observatorilor nu a putut verifica nici identitatea participanților, nici motivul pentru care s-au reunit.
Alte evenimente
Celelalte fotografii publicate pe contul de Twitter pro-chinez în postarea din 21 aprilie au fost făcute în timpul unor evenimente controversate de același tip, bine documentate de presa locală.
În stânga jos, sunt două imagini în care se vede un steag nazist arborat într-un magazin din Taipei, capitala Taiwanului. Publicate în ianuarie 2019 de un rezident american indignat, aceste fotografii au stârnit controverse pe Instagram. Centrul Evreiesc Chabad Taipei, o instituție evreiască locală, a făcut și el câteva comentarii asupra incidentului, condamnând folosirea acestor steaguri.
Ultimele fotografii au fost făcute în 2016. În ele putem vedea o simulare de paradă militară la un liceu din orașul Hsinchu, la sud-vest de Taipei. În cadrul acestui eveniment, despre care a vorbit și presa locală, studenții au fost îmbrăcați în uniforme care aminteau de cele ale SS din regimul nazist. Reprezentanța israeliană a reacționat și directorul instituției și-a dat demisia.
Aceste trei evenimente sunt așadar foarte reale, dar au avut loc la intervale mari de timp și nu au legătură între ele.
„Extrema dreaptă din Taiwan este aproape inexistentă”
Aceste incidente nu au nicio legătură cu viața politică a insulei, explică Paul Jobin, cercetător la institutul de sociologie al Academiei Sinica, cu sediul în Taiwan. „Extrema dreaptă din Taiwan este inexistentă, cel puțin conform clasificării europene”, explică el. „Acest lucru nu exclude un comportament uneori disprețuitor față de muncitorii migranți din Asia de Sud-Est, de exemplu, dar nu există niciun partid politic care să-i încurajeze, și nici atacuri rasiste publice, caracteristice grupărilor neo-naziste din Europa”.
Revizionismul istoric există, dar se concentrează pe chestiuni specifice acestei regiuni, fără o legătură directă cu nazismul. „Nu se axează pe nazism, ci mai degrabă pe crimele armatei japoneze din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sau pe teroarea albă, perioada dictaturii partidului naționalist chinez din perioada 1950-1960”, continuă Paul Jobin.
Dar atunci, cum se explică gestul tinerilor taiwanezi, care arborează steaguri naziste, așa cum s-a întâmplat în data de 20 aprilie?
Pentru Paul Jobin, este greu de știut fără a discuta cu participanții, dar cercetătorul crede că reacția lor se află în strânsă legătură cu nivelul de educație. "Știu ei ce este Holocaustul? Nu prea cred. Dar nici nu putem să-i dezvinovățim, pentru că în școlile din Taiwan, Hitler este descris ca fiind cel mai mare criminal al secolului al XX-lea".
Imaginile nu ilustrează așadar o fascinație a taiwanezilor pentru simbolurile național-socialismului, ci incidente izolate, fără legătură cu viața politică a țării. Evenimente similare au avut loc în mai multe țări asiatice, unde nu se cunosc foarte multe despre istoria europeană a celui de-al Doilea Război Mondial, după cum se relatează și în acest articol CNN.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24