
Politică
O provocare în fața UE: reglementarea inteligenței artificiale
robot_inteligenta_artificiala.jpg

Amenințare pentru viitorul omenirii? Sau șansa unui salt economic și civilizațional nemaivăzut în istorie? După toate străpungerile realizate într-o perioadă extrem de scurtă, inteligența artificială (IA) fascinează și sperie.
Factorul politic ar dori o reglementare, pentru a se asigura că oamenii vor fi protejați de folosirea în scopuri rele și nelegitime a inteligenței artificiale – cum ar fi dezinformarea, promovarea violenței sau terorismul. Uniunea Europeană vrea să joace un rol de pionier în reglementare iar Parlamentul de la Strasbourg a început să examineze chestiunea.
Mai întâi de toate, eurodeputații doresc o definiție uniformă pentru IA, aplicabilă sistemelor de astăzi și de mâine.
Apoi, este nevoie de stabilirea cu claritate a riscurilor și până la ce nivel acestea pot fi acceptate.
Sistemele care prezintă un nivel inacceptabil de risc pentru siguranța persoanelor vor fi strict interzise, inclusiv cele care utilizează tehnici subliminale sau de manipulare intenționată, care exploatează vulnerabilitățile persoanelor sau care sunt utilizate pentru scoruri sociale - clasificarea persoanelor pe baza comportamentului lor social, a statutului socio-economic, a caracteristicilor personale.
Ar urma să fie interzise sisteme de identificare biometrică la distanță "în timp real" în spații accesibile publicului, cu singura excepție a aplicării legii pentru urmărirea penală a infracțiunilor grave și numai după autorizare judiciară.
Aceeași politică în ce privește sistemele care utilizează caracteristici sensibile - de exemplu, sex, rasă, etnie, statut de cetățean, religie, orientare politică.
Eurodeputații vizează sisteme de recunoaștere a emoțiilor în cadrul aplicării legii, al gestionării frontierelor, la locul de muncă și în instituțiile de învățământ. La fel, extragerea nediscriminatorie de date biometrice de pe rețelele sociale sau din înregistrările CCTV pentru a crea baze de date de recunoaștere facială (încălcând drepturile omului și dreptul la viață privată).
Acestora li se adaugă sistemele de IA menite a influența alegătorii în campaniile politice.
Eurodeputații ar dori ca marile platforme sociale să evalueze și să atenueze riscurile și să se înregistreze în baza de date a UE.
Sistemele ar trebui să respecte cerințe suplimentare de transparență, cum ar fi dezvăluirea faptului că au conținut generat de IA, dar și să prevină ele însele generarea de conținut ilegal
Deputații europeni doresc să stimuleze și dreptul cetățenilor de a depune plângeri cu privire la sistemele de inteligență artificială și de a primi explicații cu privire la deciziile bazate pe aceste sisteme.
În acest scop, ar urma să se înființeze un Birou al UE pentru IA, care va supraveghea respectarea regulilor.
Dezbaterea este încă la început și statele membre sunt chemate să-și expună opiniile.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica