Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avalanșă de postări ”deep fake” în timpul campaniei electorale din Turcia (France24)

intox_fake_turcia.jpg

Capturi video din mai multe postări de tip deep fake distribuite în timpul campaniei elctorale pentru alegerile din 14 mai 2023 din Turcia
Sursa imaginii: 
Colaj Les Observateurs / France24

În timpul campaniei electorale pentru alegerile care au avut loc în Turcia duminică, mai multe imagini trucate sau scoase din context au circulat masiv pe rețelele de socializare. Experții de la Teyit, o platformă de verificare a faptelor, au identificat principalele imagini menite să dezinformeze populația și încearcă să explice tendințele din timpul acestei campanii electorale în materie de dezinformare pentru echipa Observateurs a canalului France 24.

"Iubitul meu popor, Erdoğan este liderul secolului", pare să afirme Kemal Kılıçdaroğlu, principalul opozant al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, într-un videoclip care a circulat pe rețelele de socializare turcești în săptămâna alegerilor și care are peste un milion de vizualizări pe TikTok.

Acest videoclip este, de fapt, un deepfake. Mișcările foarte sacadate și nefirești ale mâinilor și ale feței reprezintă deja un indiciu legat de modul în care a fost obținută această înregistrare video.

În plus, o căutare inversă după imagine (vezi aici cum se face) ne duce la videoclipul original. Acesta este publicat de un canal YouTube care precizează în titlu că dorește să arate "pericolele deepfakes", scopul fiind unul exclusiv educativ.

Această înregistrare, folosită în afara contextului inițial, a fost distribuită pe rețelele de socializare din Turcia, explică specialiștii Teyit într-un articol.

Devlet Bahçeli vs Erdoğan

O altă înregistrare video trucată, care a circulat pe rețelele de socializare turcești pe 9 mai, vizează, de data aceasta, tabăra președintelui în serviciu. Devlet Bahçeli, președinte unui partid de extremă-dreapta care face parte din coaliția de guvernare, poate fi auzit spunând că îi va "trage la răspundere pe cei șapte urmași ai lui Recep Tayyip Erdoğan".

Videoclipul a fost distribuit ca o dovadă a senilității lui Devlet Bahçeli, care în trecut s-a arătat foarte critic la adresa lui Erdoğan, explică platforma Teyit.

De fapt, este vorba de un videoclip montat la care s-a adăugat un anumit sunet. Videoclipul cu cei doi bărbați este din 20 februarie 2023, când s-au întâlnit la locul cutremurului care a îndoliat țara la începutul acestui an, iar sunetul este preluat dintr-un discurs de-al lui Devlet Bahçeli din 2014, cu mult înainte ca acesta să se alăture coaliției lui Erdoğan în 2018.

Liderul opoziției alături de Fethullah Gülen

O altă fotografie, distribuită de peste 1.200 de ori, îl prezintă pe liderul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu alături de Fethullah Gülen, un intelectual în exil acuzat de regimul turc că s-ar fi aflat în spatele loviturii de stat eșuate din iulie 2016. Gülen și mișcarea sa au negat întotdeauna cu tărie orice implicare în puciul eșuat sau în orice activitate teroristă.

Potrivit descrierii din tweet-urile distribuite, fotografia ar data din 1998 și reprezintă dovada legăturilor lui Kemal Kılıçdaroğlu cu un individ considerat periculos de către susținătorii lui Recep Tayyip Erdoğan.  

În urma unei căutări inverse după imagine, găsim fotografia originală. Aceasta este de o calitate mai bună și datează, de fapt, din 1994.

În locul liderului opoziției se află un alt bărbat, Yusuf Bekmezci, care a fost arestat în 2020 și a murit în închisoare în 2022. Bărbatul a fost arestat în cadrul unei vânători de membri ai partidului lui Fethullah Gülen, deoarece a făcut parte din primul consiliu de administrație al partidului.

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele tentative de dezinformare pe care echipa de redactori a platformei Teyit le-a demontat încă de la începutul alegerilor prezidențiale. Redactorul lor șef, Emre İlkan Saklıca, numără aproximativ 140 de astfel de intoxicări cu știri false, dintre care multe se bazează pe manipularea imaginilor, după cum explică el pentru echipa Observateurs:

"Dintre conținuturile pe care le-am verificat, majoritatea se bazează pe denaturarea și prezentarea unor informații într-un context fals. Denaturarea reprezintă un conținut în care o afirmație sau o imagine este distorsionată, adevărata ei semnificație fiind înlăturată.  În timpul campaniei, am dat frecvent peste declarații, pliante, reclame și imagini de la mitinguri la care au participat politicienii în anii trecuți.

Imaginile trucate nu sunt distribuite doar în mediul online, ci și în spațiul public, de exemplu la mitinguri, prin intermediul pliantelor care transmit informații false."

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Cornelia Mohora