Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se pregătesc soldații ruși pentru contraofensiva ucraineană (reportaj RFI)

soldati_ucraina.jpg

Soldați ruși din unitatea ”Cascade” în Donbas
Sursa imaginii: 
© Anissa El Jabri / RFI

Atacul ucrainean de vinerea trecută asupra orașului Lugansk din regiunea Donbas, aflat sub administrație rusească, a fost oare primul semn al unei contraofensive ucrainene? O echipă RFI s-a deplasat în regiune și a reușit să vorbească cu mai mulți militari ruși.

"La 12 mai, în jurul orei 18.30, avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra companiei de produse polimerice Polypak și asupra fabricii de prelucrare a cărnii Milam din orașul Lugansk. În acest atac au fost folosite rachete aer-aer Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie, în ciuda afirmațiilor Londrei că aceste arme nu vor fi folosite împotriva unor ținte civile", transmitea ministerul rus al apărării vinerea trecută.

În Rusia evenimentul este foarte dezbătut și a fost subiectul multor emisiuni de televiziune.

"Câți oameni sunt în război împotriva noastră, câți oameni din NATO? Dar tot vom reuși"..., ne spune hotărât bărbatul care spune că se numește Alexander, în conformitate cu comunicarea Kremlinului, care prezintă întotdeauna Rusia ca fiind amenințată și atacată de Occident. La 46 de ani, și după ce a luptat în Donbass, el este astăzi comandantul escadronului de asalt al unității "Cascade".

Igor este unul dintre subordonații lui. La 21 de ani, acest tânăr blond spune că are mai multe sarcini. "Kontraktniki", așa cum sunt numiți în Rusia soldații care s-au înrolat, explică faptul că se află deja la al treilea contract cu forțele ruse. Trimis de ceva mai mult de o lună "pe frontul de sud, în direcția Ugledar" (o locație pe care RFI a fost rugată să o precizeze în acești termeni), el spune că vrea să își aprofundeze cunoștințele, dar și să le retransmită. Cum ar fi cunoștințele despre mitraliera Utos de calibru mare, concepută, spune el, "pentru a distruge vehicule blindate ușoare, precum și infanterie și ținte aeriene la o distanță maximă de 1,5 kilometri".

Pentru a o stăpâni, Igor, care spune că este din Donețk, estimează că este nevoie în medie de o săptămână sau de  patru zile dacă programul este intensificat. "Primul lucru care trebuie știut este cum funcționează structura mitralierei. Să înțelegi că, dacă se blochează, trebuie să fii foarte atent la ce faci și unde îți pui degetele, altfel ți se vor smulge", explică el.

De bună voie...

Răbdător și cu un spirit pedagogic, Igor își face timp să repete și să explice. Mitraliere, rachete, ofensive sau defensive, în tranșee, în boscheți, în pădurea mai densă sau pe câmpie... Antrenamentul se desfășoară pe un teren extrem de variat și vast, a cărui mărime și amplasare sunt secrete, și cu mulți supraveghetori care se declară experimentați și capabili să își conducă oamenii care au fost prezenți și activi în timpul bătăliei de la Mariupol.

După cum explică comandantul, care poartă numele de "Kațap", aici există niște voluntari foarte deosebiți: "Ca să spunem lucrurilor pe nume, aici nimeni nu a înșfăcat oameni de pe stradă și nu i-a forțat să lupte. Toți au venit de bună voie și cu o conștiință patriotică ridicată. "

Unitatea "Cascad" este considerată a fi condusă de Dmitri Sablin, colonel și deputat al partidului președintelui, Rusia Unită. De fapt, unitatea are dreptul la toată atenția puterii: în ajunul Crăciunului (7 ianuarie în Rusia), a fost vizitată de primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Serghei Kiriyenko.

Pe site-ul partidului, care a transmis evenimentul, aflăm că acest înalt oficial de la Kremlin s-a întâlnit cu "Serghei Sokol, deputat în Duma de Stat din Hakasia.

O altă personalitate care a efectuat deplasarea a fost Andreï Turchak, secretarul general al partidului prezidențial. "Unitatea Cascade, care reunește deputați și persoane cu experiență reală de luptă, s-a dovedit a fi foarte eficientă", a declarat el la 27 ianuarie. Astăzi, canalul Telegram al acestei unități foarte speciale este plin de imagini și videoclipuri de luptă.

În timpul reportajului nostru soldații s-au dovedit a fi foarte relaxați și sociabili. Toți au fost dispuși să ia parte la interviuri, fotografii și videoclipuri, permițându-și chiar să glumească: "Nu sunt actor", a râs unul dintre ei, declanșând un val de râsete printre colegi...

 

Textul reportajului RFI integral aici.

Traducere de Axenia Dociu