Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țările baltice restrâng drepturile cetățenilor ruși, din motive de securitate națională (reportaj)

pasaport_rusia.jpg

Sursa imaginii: 
© AFP/Elias Huuhtanen

În ultimele luni, țările baltice au luat măsuri concrete pentru a restrânge drepturile cetățenilor ruși aflați pe teritoriul lor. Măsurile diferă în cele trei țări, dar ele reprezintă pentru toate trei o chestiune de securitate națională. Aceste țări care se învecinează cu Rusia, au considerat că integritatea le-a fost amenințată încă de când Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în urmă cu un an, transmite corespondentul RFI.

Valentina este unul dintre miile de cetățeni ruși care locuiesc în Daugavpils. Deși a trăit toată viața în acest cel de-al doilea cel mai populat oraș al Letoniei, situat în partea de est a țării, ea are un pașaport rusesc. „Am cetățenie rusă și pensia tot din sistemul rus. Rusia și Letonia au convenit atunci că Rusia se va ocupa de vechime, că va plăti pensionarilor pentru vechimea lor în muncă în perioada sovietică”, explică Valentina.

Ea așteaptă în fața Centrului de Educație Continuă Daugavpils. Acum, pentru a putea rămâne în Letonia, trebuie să treacă un examen de limbă letonă. Alte 25.000 sunt în aceeași situație. Dacă nu trec acest examen, vor trebui să părăsească țara cel târziu până pe 2 decembrie.

Valentina se simte letonă, dar locuiește într-o regiune exclusiv rusofonă și, la 65 de ani, nu înțelege rostul acestui examen. „Letona îmi va fi utilă doar pentru a vorbi cu oalele și tigăile mele”, glumește ea.

Dar pentru Letonia, aceasta este o problemă de securitate. Fluența în limba letonă este o dovadă de loialitate.

Declarația de sprijin pentru Ucraina

În Estonia vecină, soarta lui Dimar Nuriev, un student sosit în 2019 pentru a studia, este incertă. Își termină studiile în câteva luni și deocamdată nu poate aplica pentru permis de muncă.

„Estonia este unul dintre susținătorii puternici ai Ucrainei, noi legi au fost adoptate acum un an pentru a limita posibilitatea cetățenilor ruși de a rămâne în Estonia. Acestea sunt sancțiuni împotriva rușilor”, spune studentul.

Guvernul ar trebui să abordeze această problemă în curând, pentru a clarifica situația studenților. Tânărul rus știe că estonienii vor pune condiții. „Una dintre ele va fi semnarea unei declarații prin care se afirmă că sprijinim Ucraina, că suntem împotriva regimului lui Putin și a invaziei acestuia și că Crimeea este teritoriu ucrainean”, spune acesta.

„Securitatea devine prioritatea supremă”

Dovile Jakniunaite este profesor la Institutul de Relații Internaționale din Vilnius și afirmă că Lituania a adoptat măsuri restrictive și împotriva rușilor cu vize pe termen lung.

„Securitatea devine principala prioritate. Se pare că toate aceste restricții vor crea un mediu mai sigur. Și este legat de teama că va fi imposibil să-i supunem la test pe toți rușii care vin și că printre aceștia vor fi și oameni neloiali și periculoși.”

În Estonia, Letonia și Lituania, Moscova este considerată o amenințare existențială. Prin urmare, este necesar să se minimizeze toate riscurile posibile.

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de RFI.