Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Reluarea zborurilor directe Tbilisi-Moscova – oportunitate sau provocare?

georgian_airways.jpg

Avion al companiei naționale Airzena, Georgia
Sursa imaginii: 
georgian-airways.com/ka

Prima cursă aeriană directă Moscova – Tbilisi din ultimii 4 ani a aterizat sâmbăta trecută pe aeroportul din capitala Georgiei, un eveniment salutat de partidul de guvernământ dar calificat drept o ”provocare” atât de șefa statului, Salome Zourabichvili, cât și de reprezentanții Uniunii Europene și ai Statelor Unite.

Potrivit postului de televiziune georgian 1tv.ge, Agenția georgiană pentru Aviație Civilă a anunțat încă de marțea trecută autorizarea zborurilor directe, care ar urma să fie operate de șapte ori pe săptămână. Decizia a venit după ce președintele Vladimir Putin a semnat în data de 10 mai a.c un decret privind deblocarea acestor curse și un alt decret privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii georgieni.

”Este o provocare… În ciuda opoziției poporului georgian, un avion rusesc nedorit a aterizat azi la Tbilisi”, a scris președinta țării Salome Zourabichvili, pe contul său de Twitter, însoțind mesajul de hashtag-ul #NotoflightstoRussia.

Totodată, președintele a anunțat că va boicota compania națională georgiană Airzena, care urmează să opereze curse pe ruta amintită. ”Nu vor decât să facă bani, nu le pasă de siguranța națională”, a spus președinta cu privire la conducerea companiei și a guvernului.

Pe de altă parte directorul unei importante companii aeriene private din Georgia a anunțat, în replică la declarația președintei, că aceasta este considerată ”persona non-grata” de către compania sa

În ziua aterizării cursei de la Moscova, mai multe proteste de stradă au avut loc la Tbilisi. Poliția a operat mai multe arestări.

Purtătorul de cuvânt al UE pentru relații externe, Peter Stano, a transmis că decizia autorităților georgiene, ”ridică semne de întrebare” cu privire la angajamentul pro-european al țării.

”Reluarea legăturilor aeriene dintre Rusia și Georgia ne îngrijorează. Este posibil ca mai multe companii care operează în aeroporturile georgiene să fie supuse sancțiunilor. Nu este acum momentul intensificării relațiilor cu Rusia”, a transmis la rândul său purtătorul de cuvânt al departamentului de stat american, Matthew Miller.

 

Ucraina: Performanță de excepție pentru echipa feminină de gimnastică ritmică

Foto: Facebook / Ukrainian Rhythmic Gymnastics Federation

Echipa națională feminină de gimnastică ritmica a obținut o medalie de aur și una de argint la Campionatul European de la Baku, Azerbaidjan (17-21 mai a.c) situându-se pe locul 4 în clasamentul pe națiuni, transmite postul național de radioteleviziune ucrainean.

Sportiva Viktoriia Onopriienko a obținut medalia de aur la proba cu cercul, prima medalie europeană la o probă individuală din ultimii 18 ani pentru Ucraina, iar medalia de argint a fost obținută la proba pe echipe.

Grație acestor rezultate sportivele ucrainene s-au calificat la Campionatul mondial de gimnastică ritmică, care va avea loc tot anul acesta, în perioada 23-28 august, la Valencia, în Spania.

La Baku Ucraina a fost prezentă cu 15 sportive, care au participat atât la probele pentru senioare cât și la cele pentru junioare.

 

R Moldova: Asistență europeană pentru consolidarea securității naționale

Consiliul Uniunii Europene a anunțat luni că lansează Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) în cadrul Politicii de securitate și apărare comună a UE, pentru a consolida reziliența sectorului de securitate a țării, transmite postul Europa Liberă, redacția din Chișinău.

Scopul acestei misiuni, înființată pe 24 aprilie la solicitarea guvernului de la Chișinău, este de a oferi consultanță cu privire la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din R. Moldova și la creșterea rezilienței sale la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.

Într-un comunicat de presă, Consiliul UE notează că eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat în mod semnificativ odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la stabilitatea și securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene.

În context, surse citate de Europa Liberă transmit că UE se pregătește să sancționeze mai mulți oamenii politici moldoveni pentru acțiunile lor care „destabilizează situația din R. Moldova”.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Salome Paksadze - Georgia

Vika Pavchak - Ucraina

Corina Vulpe – R Moldova

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 24 mai 2023