Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sabotajul conductelor Nord Stream: o agenție de turism fantomă, un yacht și câțiva suspecți...

yacht.jpg

Anchetatorii suspectează că yachtul Andromeda a fost folosit pentru actul de sabotaj din septembrie 2022 de la gazoductele NordSream 1 și 2
Sursa imaginii: 
© Oliver Denzer, Reuters via France24

Noile dezvăluiri din ancheta privind sabotarea gazoductelor Nord Stream sugerează implicarea mai multor cetățeni ucraineni, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung. Ceea ce nu înseamnă, totuși, că ordinele au venit din partea Kievului, dat fiind că folosirea cetățenilor străini este o practică obișnuită în istoria serviciilor secrete rusești, transmite corespondentul France24.

Este una dintre cele mai sensibile probleme politice și diplomatice ale momentului. Încercările de a-i găsi pe cei responsabili pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 din septembrie 2022 ar fi dus la cel puțin doi cetățeni ucraineni, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung, după o anchetă publicată duminică, 21 mai, efectuată în colaborare cu alte mijloace mass-media germane, poloneze și daneze.

S-a constatat existența mai multor suspecți în acest caz, de când autoritățile din Germania, Suedia și Danemarca au început să se intereseze de el, în octombrie 2022. Prima dată au fost acuzați rușii, apoi britanicii, ucrainenii și chiar și americanii. Toată lumea părea să aibă un motiv pentru a dori să saboteze această conductă faimoasă și controversată. Dar lipseau indicii concrete care să încline balanța în favoarea unei anumite teorii.

Agenție de turism fictivă

Însă, conform Süddeutsche Zeitung, începe să se facă lumină. Totul a pornit de la o agenție de turism misterioasă. Situată pe o stradă liniștită din Varșovia, Feeria Lwowa se mândrește cu faptul că are colaborări cu mai mulți operatori de turism.

Problema e că faimoasa agenție nu e decât o „cameră foarte mică, cu trei calculatoare și câteva documente”, după cum notează cotidianul german. S-a mai descoperit și că încă 100 de companii au exact aceeași adresă.

Prin urmare, Feeria Lwowa întrunește toate caracteristicile unei societăți fictive. Cu toate acestea, ar reprezenta „cea mai promițătoare pistă pentru anchetatorii germani care încearcă să descopere cine se află în spatele sabotajului”, a mai scris Süddeutsche Zeitung.

Într-adevăr, prin această agenție fictivă de turism a fost închiriat iahtul Andromeda, folosit de un grup de șase persoane suspectate de câteva luni că s-ar afla în spatele acestui act de sabotaj.

Atât în revista germană Der Spiegel, cât și în ziarele nord-americane Wall Street Journal și New York Times au început să apară, încă din martie 2023, informații despre călătoria neobișnuită întreprinsă de Andromeda cu câteva zile înainte de explozia din septembrie 2022.

Cei șase suspecți – dintre care unii au prezentat pașapoarte ucrainene autorităților portuare – s-au îmbarcat pe acest iaht de 15 metri lungime din Rostock, nordul Germaniei.

Una dintre opririle făcute prezintă un interes deosebit pentru anchetatori : Andromeda s-a oprit în largul insulei daneze Christianso, care se află în apropierea locurilor unde s-au produs cele trei explozii care au deteriorat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2.

Cei șase suspecți au lăsat la bordul iahtului și urme de explozivi militari, care pot fi folosiți și sub apă, potrivit concluziilor anchetatorilor, afirmă Süddeutsche Zeitung.

Cea mai promițătoare pistă?

Dar acești indivizi au dispărut din peisaj. Pista care include agenția de turism fictivă pare astfel a fi cea mai promițătoare în încercarea de a-i găsi autorii acestui sabotaj. Mai ales că deja au fost identificate cel puțin două persoane.

Prima este o ucraineancă în vârstă de 55 de ani, care a confirmat pentru Süddeutsche Zeitung că este directorul Feeria Lwowa din 2021. Dar această femeie ocupă funcția de director și în alte companii-fantomă din Polonia și Ucraina. „Pentru autoritățile germane, ea nu este decât un paravan, care permite adevăratului responsabil să rămână în umbră”, afirmă Süddeutsche Zeitung.

Anchetatorii au reușit să-l identifice și pe unul dintre membrii echipajului Andromeda, datorită pașapoartelor care au fost transmise proprietarului iahtului de către agenția Feeria Lwowa. Actele de identitate sunt false, dar unele informații au permis autorităților să descopere că unul dintre ei, care pretindea că este român, este de fapt un ucrainean dintr-un oraș de la sud de Kiev, care în prezent luptă pe front împotriva Rusiei.

„Acestea sunt informațiile obținute până acum despre potențialii autori ai acestui sabotaj”, a declarat Jeff Hawn, specialist în probleme de securitate rusă și consultant pentru New Line Institute, un centru american de cercetare geopolitică.

De-a lungul timpului au existat și alte piste, majoritatea având ca punct de pornire posibilitatea ca rușii să fie responsabili. Motivul a fost prezența numeroaselor remorchere militare rusești în apropierea locului unde s-a produs explozia. Dar „este o pistă care nu le pare plauzibilă anchetatorilor germani. Aceștia au analizat, cu ajutorul armatei, mișcările acestor bărci, fără a putea detecta vreun comportament anormal”, notează Süddeutsche Zeitung.

Washingtonul a fost și el acuzat că a aruncat în aer o conducta de gaz care a reprezentat multă vreme subiect de dispută. Această ipoteză, susținută de Seymour Hersh, un jurnalist de investigație nord-american care a primit Premiul Pulitzer în 1970, a fost dezmințită în mod oficial de Casa Albă.

Inițiatorul, încă necunoscut

Deși noile descoperiri sunt de folos, acestea „nu permit decât să avem o idee mai precisă asupra strategiilor puse în aplicare pentru a executa planul”, nuanțează Jeff Hawn. Aspectul operațional pare să implice mai mulți ucraineni, dar acest aspect nu reprezintă „dovada clară că Kievul este în spatele operațiunii”, adaugă acest expert.

Anchetatorii „consideră că nivelul de profesionalism și pregătire sugerează că este implicat un serviciu de informații de stat”, subliniază New York Times, care a fost prima mass-media care a menționat posibila implicare a ucrainenilor.

„Nimic nu împiedică serviciile de informații americane, poloneze sau chiar ruse să fi recrutat ucraineni pentru a-și îndeplini planurile”, asigură Jeff Hawn.

Folosirea cetățenilor străini este o practică obișnuită în istoria serviciilor secrete, în special a celor rusești. Potrivit acestuia, descoperirea celui care a tras sforile din culise poate dura ani de zile.

Atâta timp cât războiul continuă în Ucraina, șansele ca lucrurile să se lămurească sunt slabe, estimează Wall Street Journal. Mai ales dacă se dovedește că operațiunea a fost, de fapt, ordonată de Kiev...

 

Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24