Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele din Educație: Greva continuă și joi

instant_negocieri_educatie_002_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Greva din Educație continuă și mâine, au transmis miercuri seară liderii de sindicat care au negociat ore bune cu mai mulți membri ai Guvernului.

Sindicatele din educație - aflate în cea de a treia zi de grevă generală - nu au avut mare succes la negocierile de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-a dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră.

Liderii de sindicat au afirmat, ca răspuns la oferta guvernului de acordare a unui card cu 2.500 de lei în loc de creșteri de salarii, că primele mesaje care vin de la profesorii afiliați sunt de respingere a ofertei, dar un răspuns final va fi dat joi. „Greva generală continuă. Mâine, până în ora 12.00 vom comunica Guvernului care este poziția noastră oficială”, a anunțat Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), miercuri seara, după cele patru ore și jumătate de negocieri cu Guvernul.

„Îi lăsăm pe colegii noștri să se pronunțe cu privire la oferta Guvernului. Ea va ajunge în această seară în toate unitățile de învățământ și până mâine vor da un răspuns clar la această ofertă. Mâine va fi grevă generală și tot mâine vom afla cu toții răspunsul”, au mai adăugat liderii de sindicate. Aceștia spun că intențiile guvernanților sunt bune și de apreciat: „Există intenții bune, apreciem asta. În momentul de față așteptăm să vedem lucruri clare, care să fie mulțumitoare pentru colegii noștri. Este doar un semnal, ei vor aprecia dacă este sau nu suficient”. „E un pas înainte față de ziua de ieri, dar nu știm dacă este un pas suficient”.

„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, la finalul zilei de negocieri dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale.

Greva generală din învăţământ a fost declanşată luni, 22 mai, când peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic au recurs la această formă de protest.

Citește și: Guvernul anunță ”oferta finală” pentru profesori: 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie ca să înceteze greva

 
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație