Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greva din Educație continuă. Luni ar trebui să înceapă înscrierile la Bacalaureat

instant_greva_generala_edu_019_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Greva generală din Educaţie continuă. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie, au anunţat duminică Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "SPIRU HARET". Guvernul a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educaţional, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

"Guvernul României trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar", precizează liderii sindicali.

Potrivit sindicaliştilor, la ultimele negocieri avute cu reprezentanţii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările sindicatelor au fost: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice şi emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Reprezentantul Guvernului a susținut declarații duminică în condițiile în care profesorii sunt de aproape o săptămână în grevă generală, iar luni ar urma să înceapă înscrierea la bacalaureat. Ultimele negocieri între guvern și sindicatele din educație au avut loc joi, discuțiile fiind blocate acum după ce sindicatele au respins ferm oferta Cabinetului Ciucă, aceeași ofertă reluată și duminică.

"Astăzi voi anunţa faptul că Guvernul României a pregătit ordonanţa de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din educaţie. Iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei, le vor posta în procesul de transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi în cel mai scurt timp să fie şi aprobată", a spus Cărbunaru.

Întrebat dacă Guvernul are semnale că greva va înceta, în condițiile în care oferta Executivului este aceeași, Dan Cărbunaru a răspuns că „soluţia nu este blocarea educaţiei în România, ci consolidarea educaţiei”, iar Guvernul „contează pe faptul că acest lucru va fi înţeles în timp util nu doar de către liderii de sindicat, ci şi de toţi cei care lucrează în sistemul de învăţământ”.

Calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat de anul acesta a rămas neschimbat, cu toate că în şcoli este grevă generală.

Ministerul Educaţiei a trimis către licee un mesaj în care aminteşte că mâine începe perioada înscrierilor pentru Bacalaureat, programată între 29 mai şi 7 iunie, iar directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară le vor comunica părinţilor şi elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.

„Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaților la prima sesiune de examen.

Directorii unităților de învățământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinților și elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii.

Ministerul Educației continuă să comunice cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, transmit reprezentantii Ministerului, pe pagina fe FB a institutiei.