Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: ”curajoșii” luptători SI masacrează culegători de trufe și păstori din deșert (video)

stat_islamic.jpg

Captură video dintr-un material de propagandă al forțelor guvernamentale siriene de apărare națională (FDN)
Sursa imaginii: 
France24

Atacurile armate sunt în creștere împotriva beduinilor care trăiesc în Badia, deșertul sirian, mai ales în timpul sezonului de recoltare a trufelor, între februarie și aprilie. De la înfrângerea sa teritorială din 2019, organizația Statul Islamic s-a refugiat în acest vast teritoriu și desfășoară în mod regulat atacuri de tip blitzkrieg deosebit de brutale împotriva civililor din această zonă. Observatorii de la France 24 au investigat abuzurile acestora într-o emisiune specială, "Siria: moartea în deșert".

 

 

Video: Youtube / France24

"Au apărut pe niște motociclete motocross... S-au apropiat de noi și ne-au spus: "La pământ!", apoi au început să tragă. I-au ucis pe toți, în afară de mine,... după care mi-au spus să fug", povestește un culegător.

La 16 aprilie, cinci păstori au fost atacați de bărbați înarmați în deșertul Badia din Siria. Atacatorii au lăsat doar un singur supraviețuitor, o tehnică obișnuită, pentru ca acesta să poată povesti oroarea atacului și să-i descurajeze pe alții să recolteze.

În acest vast teritoriu deșertic, care ocupă jumătate din suprafața Siriei, atacurile armate sunt frecvente, iar principalele victime sunt triburile beduine care trăiesc în aceste zone izolate. Aici își pune acum amprenta organizația Stat Islamic, care s-a refugiat în Badia după înfrângerea sa teritorială din 2019. Trufele și oile sunt potențiale surse de venit pentru gruparea teroristă, care este gata să acționeze și să recâștige teritorii.

Violența este exacerbată între februarie și aprilie, când beduinii pleacă în convoaie în deșert pentru a culege trufe. La 17 februarie, 46 de membri ai tribului Beni Khaled au fost uciși în timp ce culegeau această delicatesă siriană foarte apreciată la Al-Sukhnah, în apropiere de Palmyra. Masacrul de la Al-Sukhnah a fost punctul de plecare al anchetei realizate de Djamel Belayachi și Mahmoud Naffakh din redacția Les Observateurs France24.

Culisele emisiunii

Cercetând paginile de Facebook și Telegram care relatează evenimentele din Badia, am găsit câteva videoclipuri șocante: culegători de trufe uciși de explozii de mine sau executați de la distanță mică, păstori uciși sau răpiți, cadavre sunt descoperite în fiecare zi...

Am obținut, de asemenea, imagini exclusive filmate de membri ai grupurilor paramilitare care luptă alături de regimul sirian, Forțele Naționale de Apărare (FDN) și Liwa al-Quds. Acești luptători au sarcina de a proteja triburile locale, din care ei înșiși provin, în timpul recoltării trufelor.

Am comparat aceste imagini cu mărturiile localnicilor din aceste triburi. Le-am ascuns fețele și le-am deghizat vocile pentru propria lor siguranță. Acești oameni trăiesc în provincia Deir Ezzor, care este controlată de regimul sirian, iar triburile din care provin sunt aliații acestuia. Ca să nu mai vorbim de faptul că ei pot fi, de asemenea, supuși represaliilor din partea organizației Stat Islamic, care este activă în regiune.

Acest conținut a fost analizat de expertul în terorism Gregory Waters, care a documentat atacurile din Badia de când organizația Stat Islamic s-a refugiat acolo.

Echipa noastră editorială dorește să le mulțumească locuitorilor din Badia, care au contribuit la realizarea acestui program, în special prin trimiterea de imagini și prin faptul că ne-au ajutat să verificăm informațiile.

 

Traducere de Axenia Dociu după articolul publicat de france24.com