Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Este oficial: În Uganda homosexualii pot fi condamnați la moarte

lgbt.jpg

Membră a comunității LGBT din Kampala, Uganda, 4 aprilie 2023.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ABUBAKER LUBOWA via rfi.fr

Președintele ugandez Yoweri Museveni a promulgat luni, 29 mai, legea ”anti-homosexualitate 2023”, care prevede inclusiv pedeapsa capitală, spre marea indignare a ONG-urilor naționale și internaționale pentru apărarea drepturilor omului, transmite corespondentul rfi.fr.

În această țară din Africa de Est, homosexualitatea era deja ilegală, fiind pedepsită cu închisoare pe viață în temeiul unei legi care datează din timpul colonizării britanice.

Noua lege introduce noțiunea de “homosexualitate agravată”. Cu alte cuvinte, actul sexual între persoane de același sex este acum considerat infracțiune care se pedepsește cu moartea în cazul recidiviștilor.

O altă prevedere care stârnește îngrijorarea în rândurile ONG-urilor este cea potrivit căreia orice persoană sau organizație care "promovează cu bună știință homosexualitatea", este pasibilă de o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. În cazul unei organizații, pedeapsa constă în zece ani de interzicerea a activității.

Promulgarea legii de către președinte a fost anunțată mai întâi pe Twitter de către purtătoarea de cuvânt a Parlamentului, Anita Among, după care a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al președintelui Yoweri Museveni.

Val de proteste

Proiectul de lege, care a fost votat în Parlament pe 21 martie, a stârnit un val de proteste la nivel internațional. Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a denunțat acest proiect de lege "discriminatoriu - probabil cel mai rău de acest fel din lume".

După ce țările occidentale partenere au avertizat Uganda cu privire la potențialele consecințe economice în cazul în care legea ar fi promulgată în forma actuală, președintele Yoweri Museveni le-a cerut parlamentarilor ugandezi, la sfârșitul lunii aprilie, să revină asupra anumitor dispoziții. Prin urmare, legea adoptată luni nu mai prevede incriminarea simplului fapt de a fi homosexual și nici denunțarea acestor practici.

"Președintele ugandez a legalizat astăzi homofobia și transfobia  promovate de stat", a declarat Clare Byarugaba, o militantă ugandeză pentru drepturile omului. "Este o zi sumbră pentru comunitatea LGBT+, pentru aliații noștri și pentru întreaga Uganda", a adăugat ea. Jason Mukoko, membru al unei organizații pentru drepturile LBGT+ din Kinshasa, Republica Democrată Congo, s-a declarat consternat de această situație: "Organizațiile pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT+ din Uganda vor trebui să își înceteze activitatea. Ce se va întâmpla acum cu aceste persoane? Există riscul ca ele să fie arestate, supuse pedepsei cu moartea...Este cu adevărat o crimă împotriva umanității".

Iar guvernul congolez ar putea să calce pe urmele guvernului ugandez [...] căci au fost deja propuse trei proiecte de lege pentru a incrimina homosexualitatea în RDC.

O lege deplorabilă...

La fel ca prima sa versiune, textul promulgat luni a fost condamnat de comunitatea internațională. Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului s-a declarat "consternat" de intrarea în vigoare a acestui proiect de lege "draconic și discriminatoriu", "contrar Constituției și tratatelor internaționale", care deschide calea unor "încălcări sistematice ale drepturilor persoanelor LGBT+".

Într-un comunicat de presă, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vorbit despre această lege "deplorabilă" care "încalcă drepturile omului", aducând în discuție și relațiile "compromise" cu Kampala.

Fostă putere colonială, Regatul Unit  se arată "consternat de faptul că guvernul ugandez a semnat o lege anti-homosexualitate profund discriminatorie", potrivit unei declarații a Ministrului de Externe Andrew Mitchell.

Dar cea mai fermă reacție a venit de la Washington. "Aceasta este o încălcare tragică a drepturilor universale ale omului", a denunțat Joe Biden, dorindu-și probabil ca această condamnare morală să ajungă atât la poporul ugandez, cât și la proprii săi alegători, care într-un an și jumătate vor trebui să iasă din nou la vot. Aceștia susțin în general cauza persoanelor  LGBT+, în timp ce unii politicieni republicani, cum ar fi guvernatorul Floridei, actual candidat la președinție, Rone DeSantis, se arată indiferent la situația acestora.

Joe Biden a denunțat, de asemenea, cazurile de violență și discriminare încă din momentul propunerii textului de lege.

Președintele american a avertizat Uganda cu privire la consecințele acestei legi, care, din punctul său de vedere, îi pune în pericol pe toți cei care locuiesc în această țară, inclusiv pe angajații Guvernului american, dar și pe turiști și pe cei care desfășoară afaceri acolo.

Legea ar putea avea, de asemenea, și consecințe economice. Prin urmare, Joe Biden cere Consiliului său de Securitate Națională să analizeze implicațiile acestei legi asupra relațiilor dintre țara sa și Uganda. El a amintit, în special, de ajutorul oferit în lupta împotriva SIDA și parteneriatele realizate în baza legii americane AGOA, privind creșterea și oportunitățile de dezvoltare în Africa.

Joe Biden amintește, de asemenea, sub forma unui avertisment implicit, că guvernul american investește aproape un miliard de dolari pe an în Uganda. Promulgând o astfel de lege, Uganda ar trebui, prin urmare, să se orienteze către noi parteneri de dezvoltare, în special din lumea arabă.

 

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de rfi.fr