Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: cei care refuză uniforma (reportaj)

soldat_rusia.jpg

Tânăr recrut rus în timpul unei ceremonii la Sankt Petersburg, Rusia, 23 mai 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS - ANTON VAGANOV via rfi.fr

În timp ce contraofensiva ucraineană pare inevitabilă, armata rusă continuă campania de recrutare începută în această iarnă, iar înrolarea de primăvară este în plină desfășurare. Cu toate acestea, chiar dacă este vorba de un fenomen greu de evaluat, mulți ruși încearcă în continuare să evite înrolarea, transmite corespondentul RFI din Moscova.

Odată cu primăvara anului 2023 și dispariția zăpezii, revin mesajele anonime de protest: mesaje desenate cu cretă pe trotuare, cu vopsea pe ziduri, pe drumuri sau pe băncile din grădinile publice. "Nu războiului", "acest război nu este al nostru".... cuvintele sunt uneori scrise în culorile albastru și galben ale steagului ucrainean. Trecătorii le privesc pe furiș sau își întorc privirea ostentativ. Mesajele sunt apoi șterse sistematic și rapid...

Opoziția față de înrolarea în armată este, de asemenea, aproape tăcută. Nu știm câți oameni refuză serviciul militar sau mobilizarea parțială, dar în Rusia există încă activiști care îi susțin. Cu toate acestea, nu există familii sau prieteni apropiați care să vorbească despre situația lor: preferă să nu-și asume riscul de a vorbi în public.

Unii activiști își asumă rolul în mod serios, dar păstrează discreția, cum ar fi Elena Popova, coordonatoarea mișcării obiectorilor de conștiință.

În timpul interviului pe care l-a acordat RFI, telefonul ei nu a încetat să sune. Câte persoane au sunat-o timp de luni de zile? Spune că nu știe exact, dar încă mai primește telefoane de genul acesta: "O femeie mă sună să-mi spună că soțul ei a părăsit unitatea, că se ascunde de șapte luni în Rusia și că ea caută ajutor. Trebuie să îi explic că cazul ei este dificil și complicat, pentru că el este fugar de foarte mult timp. Dacă ne-ar fi consultat imediat, sau cel puțin în termen de două zile, am fi putut să luăm măsuri legale...".

Căi de atac

Unii dintre ei au fost luați prin surptindere de mobilizarea parțială la care nimeni nu se aștepta, iar puțini ruși de rând își cunosc drepturile într-o astfel de situație. Elena Popova ne reamintește regulile și posibilitățile de atac: "În termen de două zile, nu se poate deschide un dosar penal pentru abandonarea neautorizată a unității. Acest bărbat ar fi putut, de exemplu, să întocmească o împuternicire prin intermediul soției sale, ea ar fi făcut o programare pentru el, iar el ar fi mers la psihiatru în mod independent. Ar fi obținut un diagnostic care l-ar fi ajutat, pentru că, într-un caz ca al lui, toți suferă de tulburări traumatice, depresie și anxietate. Și asta ar fi fost o bază bună pentru a se confrunta cu medicii de la spitalul militar. În caz contrar, dacă o persoană vrea să evite să meargă atât de departe, poate pur și simplu să scrie un text în care să spună că convingerile și conștiința sa nu îi permit să tragă și să ucidă oameni și că solicită exercitarea dreptului său constituțional la serviciul civil".

Despre acești oameni care se ascund la rude sau în sălbăticie se știe foarte puțin sau chiar nimic. Nu se face nicio comunicare oficială. Din vorbă în vorbă sau din conversații private aflăm că aceste situații nu sunt neapărat singulare. Cum ar fi această moscovită care povestește cu un umor sarcastic scena pe care tocmai a trăit-o: "Nu voi avea dentist timp de cel puțin 3 ani. Când am sunat pentru a face o programare, secretara lui mi-a spus că este în închisoare pentru că a refuzat să se mobilizeze. Erau mai mulți în celula lui... "

Pe de altă parte, pedepsele sunt cunoscute: 3 ani după gratii pentru refuzul mobilizării parțiale și 5 ani pentru dezertare.

Armata rusă a început să recruteze  începând cu  sfârșitul mobilizării parțiale, cel puțin conform declarațiilor oficiale. Potrivit ultimelor cifre publicate de vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, peste 117.400 de persoane au semnat contracte de la începutul anului 2023. Armata gestionează și înrolarea de primăvară, care a început la 1 aprilie și se va încheia la 15 iulie.

"Din ce în ce mai mulți cetățeni nu mai cred în mijloace legale..."

Împreună cu înrolarea de toamnă, cea de primăvară reprezintă una dintre perioadele în care Arseny Levinson are cel mai mult de lucru. Îl întâlnim pe acest avocat, el însuși obiector de conștiință, ca și tatăl și fratele său, într-un loc public din Moscova, departe de cei ce ar putea trage cu urechea.

Este un interviu rar, de o jumătate de oră, pentru că este foarte ocupat cu programul său: acest tânăr de treizeci de ani îi consiliază de bunăvoie pe toți cei care vor să scape de serviciul militar. Iar de la începutul operațiunii speciale, așa cum spune mereu Kremlinul, după părerea lui, tot mai mulți oameni vor să evadeze:

"Părerea mea este că în primăvara anului trecut, imediat după începerea războiului, erau mai mulți cei care cereau să facă serviciul civil în loc de serviciul militar. Dar acum, din ce în ce mai mulți cetățeni nu mai cred în mijloacele legale pentru a se apăra. Cei care altfel ar căuta un serviciu alternativ fug pur și simplu de biroul de înrolare militară, sau chiar părăsesc țara".

O abordare pe care Arseny Levinson o înțelege: "Situația se înrăutățește. Nu toate drepturile au dispărut în Rusia, dar situația devine din ce în ce mai complicată. Există deja din ce în ce mai multe cazuri de persoane înrolate într-o singură zi, încălcând orice lege. Chiar și în cazul celor care au depus cerere pentru serviciul alternativ. Nu este un caz de care mă ocup eu, dar am auzit de un caz în regiunea Volgograd, unde unui tânăr i s-a refuzat serviciul alternativ. A făcut apel la tribunal, dar biroul de înrolare militară l-a indus în eroare și l-a trimis în armată în termen de 24 de ore".

Fie că este vorba de refuzul de a se mobiliza în toamna anului trecut sau de refuzul de a fi înrolat în această primăvară, este imposibil de știut cum se desfășoară efectiv procedurile judiciare. Audierile au loc în instanțele militare. Și toate sunt închise publicului...

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr