Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zaporojie | Șeful AIEA avertizează că apa care răcește reactoarele scade rapid

Imagine satelit furnizata de Maxar Technologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.

Imagine satelit furnizata de Maxar Tcehnologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.
Imagine satelit furnizata de Maxar Technologies care arata instalatiile centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina, 29 august 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Distrugerea barajului Nova Kahovka  a determinat  o „scădere semnificativă” a nivelului apei în rezervorul cu apă folosită la răcirea sistemelor de la centrala nucleară Zaporojie, a avertizat marți șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

 

Potrivit unui comunicat al agenției AIEA, apa de răcire este folosită pentru evacuarea căldurii de la reactoare, a căldurii de la combustibilul nuclear uzat și pentru răcirea generatoarelor diesel de urgență, atunci când sunt în funcțiune.

Absența apei de răcire pentru o perioadă lungă de timp ar duce la topirea combustibilului uzat și le inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgență, mai precizează agenția, evaluând că „nu există un risc imediat pentru siguranța centralei” nucleare.

Personalul AIEA a fost informat că distrugerea barajului de la Nova Kahovka provoacă scăderea nivelului apei în rezervorul de răcire cu 5 centimetri pe oră.

În această dimibneață, nivelul apei în rezervor era de 16,4 metri. Dacă nivelul scade sub 12,7 metri, apa nu mai poate fi pompată din rezervor. Consumatorii de apă non-esențiali din zona centralei de la Zaporojie au fost deconectați de la sursă, iar specialiștii de la centrală caută surse alternative de alimentare cu apă, una din ele fiind un lac din apropiere.

Șeful AIEA face însă apel ca acest lac de rezervă să rămână intact și spune că săptămâna viitoare are programată o vizită la centrala de la Zaporojie.