Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Ucraina contribuie la reabilitarea coridorului feroviar Nord-Sud din R Moldova

cale_ferata.jpg

Semnarea acordului dintre Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” și compania ucraineană „Ukrzalizniția” pentru reabilitarea Coridorului feroviar Nord-Sud din R Moldova, Vinnița, Ucraina, 2 iunie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / Calea Ferată din Moldova

Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” și compania ucraineană „Ukrzalizniția” au semnat recent, la Vinnița, în Ucraina, un memorandum pentru reabilitarea a 400 de km de căi ferate din R. Moldova cu participarea specialiștilor din Ucraina, informează compania națională, citată de publicația Ziarul de Gardă.

Este vorba de Coridorul Feroviar Nord – Sud al R. Moldova: Vălcineț – Ocnița – Bălți – Ungheni – Călărași – Căinari. Reabilitarea acestui coridor va contribui la securitatea alimentară, facilitând accesul mărfurilor ucrainene la cel mai mare port operabil din Marea Neagră, Constanța, precum și la porturile Galați, Reni, Ismail și Giurgiulești, precizează sursa citată.

„Proiectul va fi realizat până la sfârșitul anului 2024 și drept urmare, viteza și capacitatea trenurilor va fi sporită. Acesta este un pas important în fortificarea cooperării comerciale și economice dintre R. Moldova și Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă publicat de CFM.

Lucrările se vor realiza cu suport financiar european. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Comisia Europeană au aprobat deja un pachet financiar prin care UE va acorda un grant de investiții de 20 de milioane de euro, iar BERD va oferi guvernului Republicii Moldova 23 de milioane de euro. În total, pachetul de finanțare europeană se ridică la 71 de milioane de euro, iar 28 de milioane de euro vor fi investite din alte surse, se mai arată în comunicatul citat.

 

Ucraina: Un sondaj cu rezultate surprinzătoare

Doar 40% dintre cetățenii slovaci și doar 46% dintre cei bulgari cred că Rusia este vinovată de declanșarea războiului din Ucraina, reiese dintr-un sondaj de opinie publicat recent de institutul de cercetări sociologice Globsec din Slovacia, transmite publicația ucraineană Yevropeiska Pravda.

Studiul a fost realizat în 8 țări est-europene și anume Polonia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Slovacia. România, Ungaria și Bulgaria.

Față de situația de anul trecut, numărul cetățenilor care cred că Rusia comite o agresiune nejustificată împotriva Ucrainei a crescut ușor per ansamblu, dar a scăzut semnificativ în Bulgaria, de la 50% la 46% și în Slovacia, de la 51% la 40%, în timp ce în Ungaria a crescut de la 48% la 54%, reiese din rezultatele sondajului.

În mod surprinzător Ungaria, percepută în Ucraina ca cea mai ostilă țară europeană, pare a fi țara cea mai primitoare pentru refugiații ucraineni: la întrebarea ”Trebuie să continuăm să-i susținem, inclusiv financiar, pe refugiații ucraineni care fug din calea războiului?”, 90% dintre cetățenii maghiari chestionați au răspuns afirmativ.

 

Georgia: Sprijin din partea Germaniei pe calea integrării europene

În contextul vizitei de lucru pe care o va efectua în curând la Berlin la invitația cancelarului Olaf Scholz, premierul georgian Irakli Garibashvili, a mulțumit marți autorităților germane pentru ”susținerea deschisă” față de integrarea europeană a Georgiei, transmite postul 1tv.ge.

”Voi discuta cu omologul meu despre integrarea europeană a Georgiei și despre agresiunea Rusiei față de Ucraina, care afectează întreaga lume, o agresiune pe care țara mea a cunoscut-o direct în 2008... Aș dori să-mi exprim gratitudinea față de cancelarul Scholz care a afirmat întotdeauna în mod deschis, sprijinul pentru țara noastră și pentru integrarea ei în familia europeană”, a spus premierul georgian.

La rândul său, ministrul de externe al Georgiei a arătat că vizita, care este pregătită încă din luna aprilie a acestui an, va fi un succes, dat fiind că ”implicarea directă a Germaniei, una din vocile cele mai influente ale Uniunii Europene, pentru susținerea Georgiei pe calea integrării europene, este incontestabilă și de o deosebită importanță pentru noi”

 

Au contribuit la redactarea Revistei Presei Europa Plus: 

Corina Vulpe - R Moldova

Viktoriia Pavchak - Ucraina

Salome Paksadze - Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 7 iunie 2023