Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia a lansat cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni pe teritoriul Ucrainei

ucraina_artilerie.jpg

Sursa imaginii: 
France Médias Monde Infographics via France24

Rusia a lansat, joi, cel mai mare atac cu rachete din ultimele săptămâni pe teritoriul Ucrainei, lovind instalaţii energetice în ceea ce oficialii au declarat că pare a fi prima salvă a unei noi campanii aeriene împotriva reţelei electrice ucrainene.

Au fost raportate întreruperi de energie electrică în cinci regiuni ucrainene din vest, centru şi est, ceea ce a amintit de multiplele atacuri aeriene de iarna trecută asupra infrastructurii critice, care au provocat pene de amploare pentru milioane de ucraineni în timpul frigului aspru, informează Reuters, citata de News.ro.

Operatorul de reţea Ukrenergo a declarat că a fost primul atac rusesc asupra infrastructurii energetice din ultimele şase luni şi a raportat daune la instalaţii din regiunile vestice şi centrale. Ucraina se grăbeşte de luni de zile să repare infrastructura după ce atacurile din iarna trecută au afectat aproape jumătate din sistemul energetic al ţării şi au forţat operatorii de reţea să impună întreruperi regulate de energie electrică.

Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, şi-a concentrat atacurile aeriene de la jumătatea lunii iulie asupra infrastructurii portuare şi a infrastructurii cerealiere, îngreunând eforturile Kievului - un important producător mondial de cereale - de a exporta produse alimentare.

Multe dintre atacuri au ucis, de asemenea, civili, deşi Moscova neagă că ar fi vizat în mod deliberat civili. Rusia nu a comentat noile atacuri aeriene, efectuate în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vizitează Statele Unite pentru discuţii, după ce la Adunarea Generală a ONU a încercat să consolideze sprijinul pentru Ucraina.

Moscova afirmă, la rândul ei, că Ucraina a atacat ţinte din interiorul Rusiei, în timp ce Kievul continuă contraofensiva, şi că dronele ucrainene au fost distruse peste noapte deasupra peninsulei anexate Crimeea şi a Mării Negre.