
Politică
Liderii europeni, exasperați de comportamentul rețelei X, în contextul atacurilor Hamas
elon_musk.jpg

În contextul atacului Hamas din Israel, comisarul european pentru piața internă Thierry Breton i-a cerut lui Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X, să abordeze dezinformarea din rețea, "în termen de 24 de ore".
Și aceasta, după cum observă publicația Euractiv, în contextul în care semnele de nervozitate ale UE față de platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter s-au tot adunat.
Breton a declarat că are indicii că rețeaua X "este folosită pentru a difuza conținut ilegal și dezinformare în UE", subliniind în special obligațiile X în temeiul regulamentului UE privind moderarea conținutului ilegal online, din cadrul Actului privind serviciile digitale (DSA). Printre obligații se numără răspunsuri în timp util la conținutul dezinformator semnalat platformei și măsuri eficiente de atenuare.
Printre dezinformările care circulă pe X și pe alte rețele de socializare în legătură cu războiul dintre Israel și Hamas se numără cea potrivit căreia un general israelian a fost capturat în raidurile de sâmbătă. De asemenea, apar clipuri reciclate din trecut, cu focare de violență și discursuri vechi ale președintelui rus Vladimir Putin, suprapuse cu subtitrări inexacte care ar inflama situația.
Potrivit publicației Fortune, algoritmul fostului Twitter favorizează conținutul cel mai picant și manipulările plătite, în timp ce conturile serioase sunt din ce în ce mai puțin vizibile.
De exemplu, fiul lui Donald Trump, a trimis celor 10,5 milioane de urmăritori ai săi un videoclip sângeros prezentat ca provenind din Israel, deși acesta circulă din 2015. Mesajul lui Donald Trump Jr. nu a fost moderat.
Și mai jenant, din cauza punctului său albastru, care înainte de era Musk marca o sursă certificată. Acum indică doar că utilizatorul a plătit pentru a fi evidențiat de algoritmii de mesagerie, mai spune Fortune.
Musk i-a răspuns lui Breton cerându-i să "enumere încălcările, astfel încât publicul să le poată vedea", la care Breton a răspuns, fără a intra în detalii, că Musk era deja "foarte conștient de rapoartele utilizatorilor - și ale autorităților - privind conținutul fals și glorificarea conținutului fals".
Iar nervozitatea responsabililor europeni se ridică la cote maxime, după ce, de luni de zile, atrag atenția asupra faptului că rețeaua încalcă normele europene prin faptul că nu moderează conținutul ilegal și nu este transparentă în privința algoritmilor.
Potrivit vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jurova, X este "platforma cu cel mai mare raport de postări false și dezinformare".
Un alt motiv de ostilitate a fost faptul că Musk a partajat un videoclip, pe 29 septembrie care susținea în mod clar afirmațiile partidului german de extremă dreapta și anti-migranți AfD, potrivit cărora ONG-urile umanitare care salvează migranți pe mare sunt responsabile de o "sinucidere europeană".
În cazul în care se consideră că X nu se conformează, UE ar putea impune sancțiuni dure: până la 6% din cifra de afaceri anuală globală a companiei și o excludere de pe piața UE.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica