Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul Israel-Hamas: două imagini generate de inteligența artificială sporesc confuzia

fals.jpg

Sursa imaginii: 
Les Observateurs / France24

De la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, mii de imagini și speculații au circulat pe rețelele de socializare, multe dintre ele false. Printre acestea, două imagini au devenit virale. Prima susține că o tabără de refugiați israelieni a fost construită ilegal pe teritoriul palestinian, în timp ce a doua pretinde că arată un steag palestinian uriaș desfășurat la un meci de fotbal. Imaginile sunt, de fapt, generate de inteligența artificială, constată redacția Les Observateurs a postului France24.

Verificarea pe scurt

O primă imagine arată ceea ce pare a fi o tabără pentru israelienii strămutați, unde pot fi văzute corturi în culorile drapelului național. Potrivit relatărilor care o însoțesc, este vorba despre o tabără de refugiați israelieni care ar fi fost construită ilegal pe teritoriul palestinian.

O a doua imagine pretinde că îi arată pe suporterii clubului spaniol de fotbal Atletico Madrid afișând un steag palestinian uriaș în timpul unui meci de fotbal.

Doi experți contactați de redacția Observateurs au analizat aceste imagini cu ajutorul unor detectoare și au confirmat că acestea sunt produsul inteligenței artificiale.

Detalii privind probele

Zeci de corturi, în culorile drapelului israelian, instalate pe o plajă... Pentru cei care distribuie această imagine, e vorba de prima tabără pentru israelienii strămutați construită în teritoriile palestiniene, cu alte cuvinte, ilegal.

Imaginea a fost partajată pe X (fostul Twitter) în limba arabă începând cu 22 octombrie.

Nicio tabără de refugiați israelieni nu a fost construită pe teritoriul palestinian

Contactat de France 24 Observateurs, Hany Farid, profesor la Universitatea din California, Berkeley, specializat în analiza imaginilor digitale și în detectarea imaginilor false, a declarat: ,,Motoarele noastre - concepute pentru a face distincția între imaginile reale și imaginile generate de inteligența artificială - arată că această imagine este, cu un grad ridicat de certitudine, generată de inteligența artificială.”

Denis Teyssou, șeful Medialab de la AFP și manager de inovare pentru proiectul vera.ai de detectare a imaginilor generate de AI, este de aceeași părere.

Potrivit detectorului, imaginea a fost generată de inteligența artificială, mai exact de un algoritm de ,,difuzare model”, adică un tip de algoritm utilizat de un software care generează imagini artificiale, cum ar fi MidJourney.

Detectorul are în prezent un grad de certitudine de 77%. ,,Această probabilitate ar putea fi atribuită unor modificări, cum ar fi reeșantionarea, adică schimbarea numărului de pixeli, sau decuparea imaginii. Aceștia sunt factori susceptibili de a reduce fiabilitatea detectorului”, spune Denis Teyssou.

Nu a fost semnalată existența unei tabere pentru israelienii strămutați și nu a fost observată nicio mișcare a persoanelor strămutate de la atacul din 7 octombrie. Cu toate acestea, unii cetățeni americani au putut să se îmbarce pentru Cipru.

Niciun steag palestinian nu a fost arborat de fanii fotbalului

Cea de-a doua imagine pretinde că arată un banner uriaș realizat de fanii lui Atletico Madrid, cu un steag palestinian uriaș, care acoperă o parte a stadionului unde pare să se desfășoare un meci de fotbal.

Mesajul, publicat la 19 octombrie și vizualizat de peste 1,8 milioane de ori pe X, spune: ,,Fanii lui Atletico Madrid susțin Palestina”.

În primul rând, există o inconsecvență. Între începerea conflictului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie, și publicarea imaginii, singurul meci jucat de Atletico a avut loc la 8 octombrie, în timpul zilei. Cu toate acestea, fotografia cu steagul arată un stadion pe timp de noapte, luminat de lumini artificiale.

Mai mult, brațele mai multor fani sunt puternic deformate, o caracteristică tipică a unei imagini generate de AI.

Potrivit lui Hany Farid, care a efectuat analiza de conținut cu detectorul, aceasta este, de asemenea, o imagine generată de inteligența artificială.

Mai mult, conform detectorului vera.ai, imaginea a fost generată tot de inteligența artificială, cu un grad de certitudine de 99%.

Potrivit lui Denis Teyssou, instrumentul nu a produs încă niciun fals pozitiv, ceea ce indică un grad ridicat de fiabilitate.

Traducere de Adelina BISTRIAN, articol publicat de France 24