Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operațiunea “Doppelgänger”, un nou asalt al propagandei rusești în Occident: Boți mai eficienți, minciuni și mai sfruntate

fake_dezinformare.jpg

Articole false, care par a fi publicate de site-uri occidentale precum cele ale ziarelor franceze Le Point sau Le Parisien. La o minimă verificare se constată că adresa URL este falsă, toate articolele sunt nesemnate și nu există nicăieri date de contact.
Sursa imaginii: 
Capturi de ecran France24

Începând cu data de 25 octombrie, o nouă campanie de dezinformare, care utilizează roboți automatizați și articole false, vizează discreditarea Ucrainei și a țărilor occidentale, folosind contextul conflictului israelo-palestinian. Bot Blocker / @Antibot4Navalny, un grup de voluntari care urmărește operațiunile de influență în limba rusă pe platforme ca X (fostul Twitter) este cel care a identificat acest fenomen, pe care îl consideră o „nouă etapă” a campaniei „Doppelgänger”, transmite redacția Les Observateurs a postului France24.

Pagina pare să fie identică cu cea a ziarului francez Le Point în toate detaliile: font, aspect, siglă...

Însă, în acest articol intitulat "Franța pe muchie de cuțit", găsim imediat afirmații dubioase precum: "În timp ce Rusia și alte țări cer încetarea focului și rezolvarea pașnică a conflictului, Statele Unite și aliații lor, printre care, din păcate, se numără și Franța, anunță că sunt gata să sprijine Israelul. [...] La fel ca în cazul Ucrainei, SUA pare să facă eforturi pentru prelungirea conflictului din Orientul Mijlociu, iar acest lucru duce la epuizarea resurselor europene”.

De fapt, așa cum se poate constata la o minimă verificare, acesta este un articol fals, publicat pe o adresă URL care nu aparține site-ului Le Point.

Articolul a fost distribuit de un cont X care pare a fi obișnut. Numai că, surpriză: a fost creat chiar cu puțin înaintea publicării articolului, în octombrie 2023, nu are niciun abonat sau vreo postare anterioară : aceste elemente indică faptul că este vorba despre un "bot", adică un program software care poate publica și controla un cont Twitter. (Later edit: contul X amintit a fost între timp suspendat - n.r.)

Acest articol fals, distribuit de un bot, face parte dintr-o nouă operațiune de propagandă rusă, în cadrul căreia roboții au început să fie activi pe platforma X (fostul Twitter) începând cu data de 25 octombrie. Aceste articole false, care imită aspectul media occidental, sunt scrise în rusă, ucraineană, franceză, engleză, germană și chiar ebraică. Ele sugerează că ajutorul militar și financiar occidental destinat Ucrainei va fi redirecționat către Israel și că înfrângerea Ucrainei este iminentă. 

Roboți mai eficienți

Potrivit unui membru anonim al Bot Blocker / @antibot4navalny, proiectul de autentificare a roboților care a depistat această campanie de dezinformare, susține că acest fenomen reprezintă un nou episod al Operațiunii Doppelgänger, o amplă campanie de dezinformare începută în mai 2022, având aceeași metodă de operare: imitarea conținutului provenit din surse media internaționale pentru a promova perspectiva pro-rusă.

Diferența majoră constă în faptul că textele distribuite acum de roboți sunt generate de mașini, ceea ce permite propagandei ruse să împrăștie mai multe texte și mai dificil de identificat.

O analiză a conturilor X care distribuie articole false arată că majoritatea acestora au fost create în septembrie și octombrie 2023. De obicei, aceste conturi nu au urmăritor și nu urmăresc niciun alt cont. Pe de altă parte, unele dintre ele urmăresc conturi din Kazahstan, ceea ce sugerează că aceste conturi ar fi putut fi create de către un contractant din Kazahstan sau dintr-o rețea privată virtuală (VPN) cu acces la un server din Kazahstan.

Conflictul din Gaza exploatat

Noua campanie de dezinformare nu ezită să se folosească de războiul din Gaza pentru a dezinforma cu privire la Ucraina.

Printre articolele distribuite de roboții de pe rețeaua X, multe se referă la conflictul israelo-palestinian.

Pe site-ul "France et EU Today”, un site dubios care nu conține articole semnate sau informații de contact și care publică articole cu orientare pro-rusă, se găsește, de exemplu, un articol intitulat "Statele Unite se bucură când alții sunt în război," care afirmă că "Biden râde liniștit în fotoliul său: orice conflict în afara Statelor Unite este în avantajul Washingtonului."

Alți roboți au postat imagini cu stelele lui David lipite pe diverse fațade de clădiri din Paris, exprimând dorința ca situația să se stabilizeze rapid.  

Un cuplu de moldoveni a fost reținut la 27 octombrie, fiind acuzați că au afișat stelele lui David pe un perete în arondismentul 10 din Paris. Potrivit postului de radio Europe 1, ei ar fi fost comandați de "un individ din Rusia," fără ca în prezent să poată fi stabilită o legătură directă între acest incident și campania de dezinformare.

Potrivit Bot Blocker / @antibot4navalny, războiul din Gaza este folosit de propaganda rusă pentru a face presiuni asupra Ucrainei să ceară încetarea focului.           

Campania rusă de dezinformare "Doppelgänger" a fost dezvăluită în septembrie 2022. Activă din mai 2022, aceasta a creat peste cincizeci de site-uri web false, potrivit organizației independente EU Disinformation Lab. 

Traducere de Oana Neacșu după articolul publicat de France24