
Politică
Campanie de informare și contracarare a știrilor false privind aderarea la Euro în Bulgaria
bulgaria_euro_bun.jpg

Guvernul a actualizat Planul național de introducere a monedei euro, relatează publicația vesti.bg. Bulgaria estimează că va adera la moneda euro pe 1 ianuarie 2025.
Planul național descrie „principalele direcții și activități care trebuie întreprinse, precum și interacțiunile dintre instituții în acest proces.” Acesta prevede, de asemenea, o campanie extinsă de comunicare și informare a cetățenilor privind „toate aspectele practice ale introducerii euro ca mijloc oficial de plată.”
„Campania își propune să explice în mod clar avantajele pentru economie și îmbunătățirea nivelului de trai din țară ca urmare a aderării la zona euro, precum și să contracareze orice dezinformare care dă naștere unor preocupări nefondate în rândul cetățenilor.”
„Prim-ministrul Nikolay Denkov a reamintit că există trei criterii de bază pentru intrarea în zona euro. Suntem într-o situație foarte bună pentru două dintre acestea. Doar inflația noastră este mai mare decât cerințele stricte”, a spus premierul, care a adăugat că există precedente cu privire la neîndeplinirea unor criterii: Croația a fost acceptată în zona euro fără a îndeplini cerințele legate de inflație.
Asociația Femeilor Polițiste din Kosovo la a 10-a aniversare
Din zeri.info aflăm că Asociația Femeilor Polițiste din Kosovo a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare de la înființare. Publicația kosovară scrie că „pe parcursul acestui deceniu de funcționare a asociației s-a demonstrat că rolul acesteia este esențial pentru succesul poliției în protecția și apărarea cetățenilor, precum și pentru consolidarea rolului și poziției femeii.”
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Jeffrey Hovenier, a spus că guvernul ar trebui să depună eforturi pentru a crește numărul de femei în Poliția din Kosovo.
„Statele Unite au sprijinit această organizație încă de la începuturi, deoarece credem că femeile sunt esențiale pentru succesul misiunii poliției din Kosovo de a proteja și de a servi toți cetățenii și de a combate criminalitatea transnațională, traficul ilegal de droguri și instabilitatea. Statele Unite au făcut o prioritate în ceea ce privește sprijinul sectoarelor de justiție penală din Kosovo, inclusiv al poliției. Credem că includerea femeilor în acest efort și asigurarea participării lor semnificative ca practicieni în justiția penală este esențială”, a spus ambasadorul potrivit publicației din Kosovo.
Date îngrijorătoare: în Serbia, aproximativ 800.000 de persoane suferă de diabet, inclusiv 5.000 de copii
„Diabetul este foarte frecvent în Serbia, aproximativ 10% din populație suferă de acesta. Este important de menționat că mulți oameni nu știu că sunt diabetici, deoarece se poate trăi cu diabet zaharat de tip 2 până la zece ani fără să apară simptome”, spune Bojana Marković de la asociația Blue Circle, scrie site-ul televiziunii sârbe N1
Cercul albastru este simbolul adoptat de Federația Internațională a Diabetului.
Bojana Marković le reamintește cetățenilor din Serbia să meargă regulat la medic. La risc sunt în special persoanele obeze, cei care nu practică nicio activitate fizică, sau cei care au un membru al familiei care suferă de această boală.
Ea adaugă că toți oamenii ar trebui să își verifice nivelul zahărului din sânge începând cu vârsta de 35 de ani.
„Datorită stilului de viață contemporan, bolile cardiovasculare, precum și diabetul devin din ce în ce mai frecvente. De asemenea, trebuie remarcat că diabetul de tip 2 este uneori dificil de detectat", spune Marković.
Au participat la Revista Presei Europa Plus:
Téodora YORDANOVA, Bulgaria
Bleona GRAINCA Kosovo
Izabel CEPERKOVIC-DIAS Serbia
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei