Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un român, captiv al rebelilor Houthis în Marea Roșie

nava_cargo.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ministerul Afacerilor Externe confirmă prezența unui român pe nava capturată de rebelii Houthis în Marea Roșie. Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată duminică de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia”, transmiteMAE.

Autoritățile din Japonia au anunțat astăzi că „au contactat direct" Houthis din Yemen după ce nava a fost deturnată și echipajul a fost luat ostatic în Marea Roșie, potrivit Sky News, citată de Mediafax. Rebelii au ajuns cu un elicopter pe nava de marfă operată de japonezi, potrivit oficialilor americani și israelieni.

Nava este legată de unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, iar atacul a avut loc după ce grupul de rebeli a promis că va viza navele apropiate de Israel.

Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că guvernul face tot posibilul pentru „eliberarea rapidă" a navei și a echipajului său.

„În timp ce comunicăm cu Israelul, pe lângă contactarea directă a Houthis, îndemnăm, de asemenea, țările din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Oman și Iranul, să îi îndemne ferm pe Houthis să elibereze navele și marinarii cât mai curând posibil", a declarat el.

Nava nu transporta marfă în momentul incidentului.