Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Salman Rushdie, primul interviu după atacul criminal : ”Încă nu am scăpat”

salman_rushdie.jpg

Salman Rushdie, după atacul ucigaș din august 2022
Sursa imaginii: 
Twitter / Salman Rushdie

După șase luni de la atacul în urma căruia a fost pe punctul de a-și pierde viața, celebrul scriitor britanic de origine indiană Salman Rushdie, a acordat un prim interviu în care mărturisește că suferă în continuare de stres post traumatic și că scrie cu mare greutate.

”Mă așez la masa de scris și nu se întâmplă nimic ! Scriu, dar totul e un fel de vid amestecat cu tâmpenii, lucruri pe care le mâzgălesc și apoi le șterg... Nu am scăpat încă... nu sunt ok. Știi, am descoperit că chestia asta, PTSD (inițialele noțiunii de Stres post-traumatic în engleză – n.r.) chiar există”, spune Rushdie, în interviul acordat redactorului șef al revistei americane The New Yorker, citat de France 24.

Scriitorul, care trăiește încă din 1989 sub amenințarea unei ”fatwa” emise de regimul islamic de la Teheran imediat după publicarea ”Versetelor satanice”, a fost înjunghiat în gât şi tors în timp ce susținea un discurs pe scena de la Instituţia Chautauqua din vestul New York-ului, pe 12 august 2022.

În urma atacului şi-a pierdut vederea unui ochi, precum şi mobilitatea unei mâini și a stat în spital timp de şase săptămâni.

Autorităţile l-au arestat pe Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, în legătură cu tentativa de asasinat în timpul căreia a fost rănit şi moderatorul conferinței şi l-au acuzat pe suspect de tentativă de omor de gradul doi şi tentativă de agresiune de gradul doi. El a pledat nevinovat.

În interviul pentru The New Yorker realizat de redactorul șef David Remnick, Rushdie spune că-l învinuiește doar pe Matar pentru înjunghiere.

„Îl învinovăţesc doar pe el”, a spus Rushdie, care a refuzat să dea vina pe cei responsabili cu securitatea la evenimentul unde a fost înjunghiat. Sala nu avea detectoare de metale de trecere sau pentru a monitoriza publicul pentru arme. În schimb, controlul de securitate s-a limitat la verificarea biletelor şi la împiedicarea oamenilor de a aduce alimente sau băuturi.

„Am încercat foarte mult în aceşti ani să evit incriminările şi amărăciunea”, a spus Rushdie. „Cred că situația nu arată bine.... Unul dintre modurile în care m-am ocupat de toată treaba asta a fost să privesc înainte şi nu înapoi. Ceea ce se întâmplă mâine este mai important decât ceea ce s-a întâmplat ieri”.

Rushdie a redistribuit pe contul său de Twitter fotografia portret din interviul acordat, cu comentariul: „Fotografia din New Yorker este dramatică şi puternică, dar asta, mai prozaic spus, este aşa cum arăt eu de fapt”.

Rushdie și-a exprimat recunoștința pentru medicii din Erie, Pennsylvania, care i-au tratat rănile şi i-au salvat viaţa. „La un moment dat, aş vrea să merg la ei şi să le mulţumesc”, a spus el.

Fiii săi mai mari Zafar şi Milan - care locuiesc la Londra - şi soţia sa, poeta şi romanciera Rachel Eliza Griffiths, l-au ajutat enorm cu recuperarea fizică şi psihică, mai mărturisește scriitorul.

Interviul a fost publicat cu câteva zile înainte de lansarea noului său roman, „Victory City”, pe 9 februarie. Agentul romancierului, Andrew Wylie, a spus că Rushdie „nu va avea nicio apariţie publică pentru a-şi promova viitorul roman”.

Rushdie prezintă „Victory City”, o carte pe care a terminat-o înainte de a fi atacat, ca fiind o traducere prescurtată a unei saga fictive de versuri sanscrite care a fost mult timp îngropată în pământ într-o oală, dar care este acum repovestită de un ”umil narator”.