Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muzeul de artă din Odesa afectat grav de bombardamentele rusești

muzeu_ucraina.jpg

Sală a Muzeului Național de Artă din Odesa după bombardamentul rusesc din 5 noiembrie 2023
Sursa imaginii: 
Facebook / ONFAM / Одеський національний художній музей

Atacul cu drone rusești asupra Odesei de duminica trecută a afectat grav, alături de mai multe alte clădiri rezidențiale și Muzeul de Artă din oraș, o clădire de patrimoniu construită în epoca țaristă, care adăpostește mii de opere de artă.

”În data de 6 noiembrie a.c. Muzeul Național de Artă din Odesa împlinește 124 de ani de existență. Iată că în ajunul acestei zile rușii ne-au trimis o ”felicitare” cu această ocazie”, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, citat de platforma de știri Unian.

Mai multe pagube și distrugeri au fost înregistrate în interiorul clădirii, inclusiv pereți crăpați, geamuri sparte, tablouri distruse, după cum se poate vedea pe pagina de Facebook a muzeului:

Structura de rezistență a clădirii nu a fost afectată grav, dat fiind că proiectilul nu a lovit direct muzeul ci a explodat în mijlocul unei străzi din imediata apropiere, unde a lăsat un crater uriaș, de câțiva metri adâncime, după cum precizează sursa citată.

Toate evenimentele dedicate aniversării muzeului au fost anulate.

Muzeul de artă din Odesa găzduiește cca 10 000 de opere de artă, în principal picturi semnate de artiști ruși și ucraineni de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

Atacul rusesc cu drone de fabricație iraniană din după amiaza zilei de 5 noiembrie a.c a fost lansat din Crimeea și s-a soldat cu cinci răniți și deteriorarea mai multor obiective de infrastructură civilă

Republica Moldova: Raportul Misiunii Internaționale de Observare a alegerilor locale

Reprezentații Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în R. Moldova, în urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie, au prezentat constatările și concluziile preliminare în urma scrutinului de duminică. „Competențele largi ale Comisiei pentru Situații Excepționale și absența unui mecanism de control asupra deciziilor sale stârnesc preocupări”, se menționează în textul raportului citat de publicația Ziarul de Gardă.

„Aceste alegeri au avut loc pe timpul stării de urgență, pe fondul tensiunilor legate de direcția geopolitică a țării. Administrarea alegerilor s-a desfășurat în general transparent și profesionist în pofida insuficienței de cadre și necesității de a implementa noul Cod electoral. (…) Anularea înregistrării tuturor candidaților electorali din partea partidului Șansă în ajunul alegerilor printr-o dispoziție executivă a Comisiei pentru Situații Excepționale nu a oferit un remediu legal eficient, a limitat alegerea pentru electorat și a rezultat în alegeri cu un singur concurent electoral în unele localități mai mici.

(…) Ziua alegerilor a decurs calm și votul s-a desfășurat ordonat. Procedurile au fost respectate, nu s-au constatat cazuri de neregularități semnificative și în majoritatea cazurilor observatorii au putut să monitorizeze procedurile fără restricții. Comisia Electorală Centrală a raportat în timp real informațiile privind prezența la vot și a organizat informarea periodică a mass-media. Participarea la vot a fost de 41.41% potrivit datelor preliminare”, scriu reprezentanții Misiunii în raport.

Georgia: Un vis de o viață...

Foto: Facebook / Association Georgians in France/Géorgiens en France

Eter Afrianishvili, o profesoară de franceză din Georgia, astăzi pensionară, și-a împlinit visul de o viață la vârsta de 83 de ani: să viziteze Parisul, scrie publicația Prime Time.

”Timp de 45 de ani a predat franceza la școala din localitatea Samtskhe-Djavakheti, și nu mai credea, la cei 83 de ani ai săi că-și va mai îndeplini visul, acela de a vizita în realitate locurile despre care le-a vorbit nenumăratelor generații de elevi pe care i-a instruit.

Pe malurile Senei, în fața Palatului Versailles, pe străzile Parisului, tristețea și admirația se puteau citi alternativ pe fața ei... Miracolele există și ele nu se pot realiza decât prin solidaritate și unitate”, au transmis reprezentanții Asociației georgienilor din Franța, care au însoțit-o pe venerabila profesoară.

Călătoria profesoarei în Franța a fost finanțată de Ambasada Georgiei la Paris, mai precizează sursa citată.

 

Au contribuit la redactarea Revistei presei Europa Plus:

Ratmir Turchaninov - Ucraina

Claudia Ciobanu - R Moldova

Zura Kaladze - Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 8 noiembrie 2023