
Politică
"Cerem deputaților să protejeze copiii în fața agresorilor sexuali" (interviu)
salvati_copiii_abuz_sexual_copil_clasare.jpg

"Sunt cifrele oficiale, reprezentând doar plângerile înregistrate la poliție. Multe fapte rămân neraportate pentru că există relații de putere între victimele minore și agresori, copiii nu știu cum să recunoască violența sexuală și nici nu știu cui să ceară ajutorul.", explică la RFI, Andreea Bragă, președinta ONG-ului. În aceste condiții, Camera Deputaților amână, din februarie, să voteze proiectul de lege pentru protecția minorelor și minorilor în fața agresorilor sexuali. Motiv pentru care, 39 de onguri, printre care și Centrul Filia, au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor, urgentarea adoptării acestei legi.
"Prin această scrisoare deschisă vă solicităm să acționați prin:
- Urgentarea introducerii pe ordinea de zi a Camerei Deputaților a Proiectului de Lege pentru modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală (Pl-x nr. 457/2022)
- Susținerea proiectului la vot în plen, pentru a fi adoptat cu largă majoritate.
- Amintim că Raportul Inspecției Judiciare, publicat în iulie 2021, arată numeroase exemple de încadrare a faptelor de viol asupra minorelor de 10-12 ani ca acte sexuale consimțite cu bărbați adulți. Această încadrare este justificată pe baza unor prejudecăți conform cărora minorele au consimțit la actele sexuale prin felul în care erau îmbrăcate, dezvoltarea fizică și comportamentul lor, prin presupunerea că, dacă nu au spus nimănui ceea ce au trăit, fapta nu a existat sau justificând aceste fapte ca fiind asociate cultural cu minoritatea romă.
Abuzurile sexuale asupra minorilor sunt de cele mai multe ori ascunse, greu de dovedit din cauza relației inegale de putere dintre agresorii adulți și victimele minore. Probatoriul în cazurile penale este pe umerii victimelor minore ale violenței sexuale, nu ai agresorilor, fiind mult mai greu pentru victimele minore să asigure probatoriul care să dovedească constrângere, punere în imposibilitate de a-și exprima voința sau faptul că agresorul a profitat de această stare în care s-a aflat minorul, așa cum este precizat în Codul Penal în cazul infracțiunilor de viol. Introducerea limitei de vârstă de 16 ani diminuează presiunea pusă pe victimele minore de a demonstra o infracțiune care are de cele mai multe ori un caracter ascuns.", transmite Centrul Filia.
"De 1 iunie, Ziua Copilului, vom auzi declarații si urări pentru copii, despre cât de importanți sunt pentru viitorul acestei țări. Parlamentarii trebuie să le asigurê o mai bună protecție prin votul acordat acestui proiect de lege. Altfel, urările rămân doar vorbe goale de conținut, iar copiii rămân vulnerabili în fața prădătorilor sexuali.", mai spune Andreea Bragă.