Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMS: Varianta Omicron a SARS-CoV-2 reprezintă ”un risc foarte ridicat” la nivel mondial

oms.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / WHO Europe

Omicron, noua variantă a SARS-COV-2 prezintă un risc foarte mare la nivel mondial. Avertismentul vine de la Organizația Mondială a Sănătății în contextul în care miniștrii Sănătății din țările G7 (Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia) se reunesc luni de urgență pentru a discuta despre Omicron. Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite.

Noua variantă omicron a noului coronavirus prezintă ”un risc foarte mare” la nivel mondial, probabil că se va răspândi în toată lumea, avertizează luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază că există numeroase incertitudini cu privire la pericolul pe care-l reprezintă şi la transmisibilitatea acesteia și că ”până în prezent nu s-a raportat niciun deces din cauza variantei omicron”, relatează AFP preluată de News.ro.

Într-un document tehnic publicat luni, OMS dă sfaturi autorităţilor din cele 194 de state membre ale sale, pe care le îndeamnă să accelereze vaccinarea grupurilor prioritare și să se asigure că există planuri pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

Agenţia ONU face acest anunţ în contextul în care miniştrii Sănătăţii din cadrul G7 se reunesc de urgenţă, la Londra, cu scopul de a încerca să oprească răspândirea variantei omicron.

OMS a avertizat vineri că varianta omicron este ”îngrijorătoare”.

Varianta omicron, a cărei identificare a fost anunţată joi de către Africa de Sud, s-a răspândit deja în Europa, dar și în America de Nord, primele două cazuri fiind detectate în Canada.

Această nouă mutaţie genetică a noului coronavirus reprezintă un risc ”mare şi foarte mare”, potrivit Agenţiei de sănătate a Uniunii Europene, însă nu se poate spune, în prezent, cu ce viteză circulă.