
Politică
Profesorul Etienne-Emile Baulieu: luptător în Rezistența franceză și... inventator al pilulei pentru avort
contraceptie.jpg

În data de 18 martie a.c. Wyoming a devenit primul stat american care a interzis avortul medicamentos, o nouă victorie obținută de conservatorii care doresc să reducă accesul la avort în SUA.
"Este un pas înapoi pentru libertatea femeilor, în special pentru cele defavorizate, care nu își vor putea permite să meargă în alt stat pentru a procura pilula". Etienne-Emile Baulieu nu face economie de cuvinte, pentru că el și-a dedicat o bună parte din viață pentru a oferi ceea ce alții acum interzic: "mai multă libertate pentru femei".
Drumul către Legiunea de onoare
Tatăl său, nefrolog de meserie, a murit pe când el avea doar 3 ani. După moartea tatălui, a fost crescut de mamă, o feministă convinsă, pentru ca la 15 ani să devină membru al Rezistenței. Acest "doctor care face știință", așa cum îi place să se descrie, este specializat în studiul hormonilor steroizi.
Invitat să lucreze în Statele Unite, a fost remarcat în 1961 de Gregory Pincus, părintele pilulei contraceptive, care l-a convins să își îndrepte activitatea spre ramura hormonilor sexuali.
La întoarcerea sa în Franța, a conceput un anti-hormon, care contracarează acțiunea progesteronului, esențial pentru implantarea ovulului în uter. ”Am vrut să fac din acest hormon un contraceptiv, adică un mijloc de a împiedica sarcina”, explică el pentru AFP.
Molecula RU-846, dezvoltată în 1982 împreună cu echipa laboratorului Roussel-Uclaf cu care colaborează, este o alternativă medicală sigură și ieftină la avortul chirurgical.
Dar bătălia pentru comercializare avea să fie dură, puternicele ligi americane anti-avort acuzându-l că a inventat o "pilulă a morții".
"Fiind evreu și membru al Rezistenței, ați fost supus celor mai atroce insulte și comparat cu oamenii de știință naziști (...) Dar ați rămas ferm pe poziții, din dragoste pentru libertate și pentru știință", a subliniat președintele Emmanuel Macron în declarația sa de la începutul lunii martie, când i-a acordat ilustrului om de știință Marea Cruce a Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce.
Fanatism și ignoranță
"Trece prin situațiile dificile ca rața prin apă, fără să fie atins. Este un om puternic", mărturisește producătoarea Simone Harari Baulieu, care își împarte viața cu Etienne-Emile de peste 30 de ani.
În opinia sa, acest "regres" din Statele Unite este o dovadă de "fanatism și ignoranță".
În biroul său de la Institutul național de sănătate și științe medicale (Inserm) din cadrul Spitalului Universitar Kremlin-Bicêtre, unde vine de trei ori pe săptămână și unde a adunat o mulțime de fotografii, diplome, sculpturi dăruite de prietenul său Niki de Saint-Phalle și dosare care conțin "munca sa de o viață", el vrea în continuare "să fie util".
Deși își poartă discret recenta distincție pe costumul albastru, omul de știință declară că "nu s-a așteptat niciodată să primească astfel de onoruri": "Am fost încântat, dar ceea ce mă interesează este îmbunătățirea sănătății oamenilor".
În laboratorul său, echipele pe care le coordonează continuă cercetările pe care le-a început cu ani în urmă pentru a preveni dezvoltarea bolii Alzheimer, dar și pentru a trata depresiile severe: un studiu clinic realizat pe subiecți umani se desfășoară până în vară în 10 spitale universitare și din Paris.
O forță motrice
"Nu există niciun motiv pentru care să nu găsim tratamentele potrivite", spune acest optimist incurabil. "Când faci această meserie, descoperirile care sunt utile oamenilor îți aduc împlinire", adaugă el enumerând lucrurile pentru care luptă: "femeile, sănătatea mintală, longevitatea".
"Este mereu entuziast, o adevărată forță motrice pentru noi; când vine la laborator, discutăm despre progresele noastre", spune Julien Giustiniani, șeful echipei de la Institutul Baulieu, care a fost creat pentru a finanța cercetarea în domeniul demenței senile.
Deși este nevoit să folosească un baston pentru a se deplasa, Etienne-Emile Baulieu pare neobosit.
Se autotratează cu DHEA, un hormon natural secretat de glandele suprarenale care, în opinia sa, poate întârzia îmbătrânirea, participă cu regularitate la diverse spectacole și recunoaște, râzând, că este "stimulat de subiectele dificile".
"Dacă nu aș mai lucra, cred că m-aș plictisi", adaugă zâmbind.
Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de France24