
Politică
Cum ținem sub control Inteligența Artificială? Creatorul ChatGPT într-un mega-turneu mondial
macron_altman_chatgpt.jpg

Miercurea trecută, la Londra, în cea de-a zecea etapă a turneului său pe cinci continente, Sam Altman a avertizat că OpenAI ar putea „înceta să mai opereze” în Uniunea Europeană dacă viitoarele reglementări europene i-ar impune prea multe constrângeri.
„Vom încerca să ne conformăm, dar există limite tehnice pentru ceea ce se poate face”, a declarat el pentru presa britanică, explicând că au existat „multe” critici la adresa viitorului Acord care reglementează inteligența artificială în UE.
Declarația a stârnit furia comisarului european Thierry Breton : „Nu are rost să încerci să șantajezi oamenii susținând că, prin dezvoltarea unui cadru clar, Europa întârzie implementarea inteligenței artificiale”, a spus el
”Dimpotrivă! Cu Pactul privind inteligența artificială (care trebuie să preceadă un regulament european privind inteligența artificială) pe care l-am propus, ne dorim să ajutăm companiile în pregătirea lor”, a scris Breton pe Twitter, atașând textului o imagine cu mesajul „Este aceasta o amenințare?"
La rândul său, directorul Microsoft, Brad Smith, a plusat, postând un mesaj în care arată că cei care redactează textul acordului ar face bine să-i asculte pe „aceia dintre noi care s-ar putea să știe mai multe despre zona tehnică” și să vadă „ce nu poate funcționa”.
„Am 35 de ani de experiență de lucru cu Uniunea Europeană, știu că vom ajunge la un consens” pentru că „legislația este o chestiune de compromis” și „inteligența artificială este extraordinar de importantă pentru competitivitatea viitoare a companiilor”, a spus acesta.
Proiectul produce îngrijorări și companiei Google, care l-a trimis pe directorul general Sundar Pichai la Bruxelles săptămâna aceasta. Pentru moment, date fiind reglementările restrictive în materie, Google a renunțat la implementarea chatbot-ului Bard în UE.
Un guru global...
În timpul turneului său, Sam Altman a încercat să convingă că măsurile restrictive împotriva inteligenței artificiale sunt mult prea dure, însă a recunoscut necesitatea creării unor reglementări.
În timpul acestui turneu, el s-a întâlnit și cu șefi de stat, printre care și Emmanuel Macron, a susținut conferințe, dar a avut întâlniri și în cadrul foarte discretului club de lideri mondiali Bilderberg ...
Acest tur ilustrează până la urmă statura de guru global al inteligenței artificiale, dobândită de Altman, în vârstă de 38 de ani, ca urmare a succesului uluitor al chatbot-ului său, care a stârnit un val de reacții și temeri: dezinformare, manipulare a alegerilor, teama că locurile de muncă vor dispărea și că, în general, inteligența artificială reprezintă o amenințare la adresa umanității.
Este necesar ca OpenAI să dea niște răspunsuri: multe personalități publice au cerut ca cercetările să fie oprite pentru moment, Italia a suspendat ChatGPT pentru trei săptămâni ca urmare a scurgerii de date personale, iar G7 a decis la ultima reuniune să creeze un grup de lucru pentru inteligența artificială.
Complexul ”Messia” ?
Sam Altan și-a început turul pe 16 mai, prima întâlnire fiind cu senatorii americani, cărora le-a cerut să reglementeze inteligența artificială, afirmând că niciodată nu a intenționat să producă dezechilibre în lume din cauza inteligenței artificiale.
El le-a explicat senatorilor că utilizarea inteligenței artificiale va duce la progres, că vor fi create multe locuri de muncă și că dacă impunem prea multe restricții inteligenței artificiale, acestea vor încetini dezvoltarea industriei americane, fapt ce ar putea constitui un avantaj pentru China sau alte state.
De la Capitoliu, Altman a zburat direct la Rio, apoi în Lagos (Nigeria) și la Lisabona, după care au urmat Madrid, Londra, Paris, Varșovia, Munchen și din nou la Paris, în campusul de start-up-uri Station F.
Următoarele destinații: Tel Aviv, Dubai, New Delhi, Singapore, Jakarta, Seul, Tokyo și Melbourne...
„Întâlnirea cu grupul Bilderberg a fost puțin înfricoșătoare”, a mărturisit un participant, „încerca să afle unde ar fi mai bine să-și instaleze sediul în Europa”.
La Paris, Varșovia și Madrid, a fost tratat ca un șef de stat de liderii politici dornici să profite de această oportunitate economică, dar care au amintit și de necesitatea reglementării IA.
În Nigeria, el a promis o dezvoltare a start-up-urilor și a încercat să reabiliteze imaginea OpenAI, la care au lucrat până acum angajați africani plătiți cam prost...
La Rio, el a sperat că ChatGPT va genera „o îmbunătățire a nivelului de trai al oamenilor”.
Primirea nu a fost la fel de călduroasă la Londra, unde oamenii au protestat. „Nu ar trebui să permitem multimilionarilor din Silicon Valley care suferă de complexul lui Mesia să decidă ei ce să vrem noi”, spunea un student nemulțumit...
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24.