Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


JO Beijing 2022: Patinatoarea rusă Kamila Valieva poate continua competiția (TAS)

kamila_valieva.png

Kamila Valieva în timpul unui antrenament, Beijing, 14 februarie 2022
Sursa imaginii: 
© Anne-Christine Poujoulat, AFP via France24

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, depistată pozitiv la un test antidoping, a fost autorizată să participe la competiţia individuală de patinaj artistic din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată marţi, a anunţat luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), citat de AFP și Agerpres.

Instanţa sportivă a confirmat ridicarea suspendării provizorii dictate împotriva adolescentei în vârstă de 15 ani de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA), considerând că excluderea sa din competiţie, înainte de a fi examinat fondul acestei cauze, i-ar provoca prejudicii "ireparabile".

Valieva, noua senzaţie a patinajului artistic, este considerată marea favorită a concursului feminin de marţi, după ce a ajutat Rusia să cucerească primul titlu olimpic pe echipe din istoria sa, săptămâna trecută. Ea poate deveni campioană olimpică la primul său sezon la seniori, chiar dacă ar putea să fie sancţionată în câteva luni, riscând să-i fie anulate toate rezultatele, inclusiv cele de la Olimpiadă.

Agenţia internaţională de testare (ITA) a anunţat vineri că patinatoarea rusă a fost depistată pozitiv la o substanţă interzisă, trimetazidină, la un control efectuat pe 25 decembrie, cu ocazia Campionatelor Rusiei de la Sankt Petersburg, şi al cărui rezultat a fost anunţat în cursul Jocurilor Olimpice de la Beijing. În aceste condiţii, participarea sa la proba individuală a fost suspendată, în aşteptarea aşteptarea deciziei TAS, comunicată astăzi (luni).

Sportivii ruşi participă la aceste Jocuri sub drapelul Comitetului Olimpic Rus, după ce ţara lor a primit în 2019 interdicție de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokio şi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022. Decizia a fost luată de Agenţia Mondială Antidoping, care a constatat oficial că autoritățile ruse sunt implicate și chiar încurajează doparea sportivilor ruși.

Kamila Valieva a impresionat săptămâna trecută în proba pe echipe, în care a cucerit aurul alături de compatrioţii săi, devenind totodată prima patinatoare din istorie care a reuşit o săritură cvadruplă la Jocurile Olimpice.

După anunţul testului său pozitiv, ceremonia de acordare a medaliilor în proba pe echipe a fost amânată şi nu va avea loc "probabil" până la sfârşitul JO 2022, după cum a anunţat luni dimineaţă purtătorul de cuvânt al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).