Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premier League: Uneori banii au miros...

oligarh_rusia.png

Miliardarul rus Alișer Usmanov (C), la vremea respectivă acționar la Arsenal, în timpul unui meci al tunarilor împotriva lui Tottenham, pe White Hart Lane, la 3 martie 2013
Sursa imaginii: 
GLYN KIRK AFP via France24

Primiți cu brațele larg deschise când a fost vorba să-și investească averile în Premier League, oligarhii ruși nu mai sunt bineveniți aici de când a început războiul din Ucraina. Roman Abramovici scoate Chelsea la vânzare, iar Alisher Usmanov primește acuzații din partea clubului Everton, al cărui principal finanțator este, transmite agenția AFP, preluată de France24.

„Întotdeauna mi-am luat deciziile ținând cont de interesele clubului (și) în situația actuală, am luat decizia de a vinde clubul”, a anunțat Abramovici într-un comunicat difuzat de Chelsea.

Acest anunț a confirmat informațiile apărute în presă de câteva zile, în timp ce presiunea crescuse considerabil asupra miliardarului de 55 de ani, chiar dacă nu constituie încă obiectul unor sancțiuni financiare din partea Uniunii Europene sau a autorităților britanice, dar care plătește acum pentru relația sa apropiată cu Vladimir Putin.

Abramovici a fost un pionier în rândul patronilor străini bogați din Premier League când a cumpărat clubul londonez în 2003 pentru 140 de milioane de lire sterline (168 de milioane de euro).

El a fost urmat de compatriotul său Alișer Usmanov, care a preluat o parte din acțiuni la Arsenal în 2007 și și-a mărit participația la 30%, înainte de a o vinde în totalitate în 2018 cu un profit uriaș.

Investitorii americani, cum ar fi familia Glazer la Manchester United, încă din 2005, și Fenway Sport Group la Liverpool (2010), le-au călcat pe urme, urmați puțin mai târziu de cei din Emirate la Manchester City și, mai recent, de saudiți în cazul lui Newcastle.

Un fond de caritate pentru Ucraina

Adesea criticată pentru lipsa de zel în ceea ce privește verificarea noilor investitori, Premier League și-a construit dominația europeană pe baza sutelor de milioane de lire sterline care au venit în principal din străinătate în ultimii 15 ani.

Patronul rus al lui Chelsea, Roman Abramovici, la Stamford Bridge, pe 8 mai 2017 Ian KINGTON AFP/Archives

Însă războiul din Ucraina și sancțiunile financiare împotriva principalilor oligarhi ruși au pus multă presiune asupra fotbalului englez.

Abramovici a încercat să salveze ce se putea salva, predând sâmbătă conducerea zilnică a clubului către șase administratori ai fundației sale caritabile, înainte de a decide să îl vândă.

”Vă rog să înțelegeți că a fost o decizie incredibil de dificilă  și mă doare sufletul să părăsesc clubul în acest fel", a spus el, dând asigurări că nu va cere rambursarea împrumuturilor de 1,5 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de euro) pe care l-a făcut clubului de-a lungul anilor, dar că nici nu își va vinde clubul la un preț mizer.

De asemenea, el a promis că "încasările nete" din vânzare vor fi donate unei organizații de caritate pentru „ toate victimele războiului din Ucraina ”.

Hansjorg Wyss, unul dintre cei mai bogați oameni din Elveția, a declarat miercuri dimineață pentru ziarul Blick că i s-a propus să cumpăre Chelsea.

„Îmi voi mai acorda încă patru sau cinci zile de gândire”, a declarat Wyss, adăugând că au fost întrebate și alte trei persoane și că, dacă va continua, va fi „cu un consorțiu de șase sau șapte investitori”.

Chelsea are deja pretendenți

Printre alți potențiali cumpărători se numără cel mai bogat om al Marii Britanii, Jim Radcliffe, patronul Ineos, care a avut o ofertă în 2019 înainte de a se orienta către OGC Nice din Franța, potrivit The Times, și Todd Boehli, un miliardar american și coproprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, potrivit The New York Times.

Alișer Usmanov, un alt miliardar rus implicat în Premier League, a fost interzis în fotbalul englez, deși nu are nicio participație la vreun club. Acest lucru vine la o zi după ce s-a retras din Federația Internațională de Scrimă, pe care o prezida.

Everton a anunțat miercuri că își "suspendă" contractele de sponsorizare cu USM, Megafon și Yota, trei dintre companiile în care magnatul ruso-uzbek deține o participație importantă.

După ce și-a vândut acțiunile de la Arsenal, el devenise unul dintre principalii finanțatori ai lui Everton, cumpărat în 2016 de iranianul Farhad Moshiri, cu care a fost asociat în capitala tunarilor.

Astfel, centrul de antrenament al lui Toffees a fost redenumit USM Finch Farm, iar Usmanov dispunea, de asemenea, de o opțiune exclusivă de 30 de milioane de lire sterline (36 de milioane de euro) pentru a denumi noul stadion în construcție după una dintre companiile sale.

Marea incertitudine legată de conflictul din Ucraina face imposibilă orice predicție credibilă cu privire la impactul pe termen lung al acestuia, însă fotbalul englez simte deja unda de șoc.

 

Traducere de Nadina Vrabii după France24

Editor: Șerban Georgescu