
Politică
Cupa Mondială: De ce nu au intonat jucătorii Iranului imnul propriei țări? „Poporul nostru nu e fericit”
iran_qatar.jpg

Meciul de debut al Iranului la Cupa Mondială 2022 s-a încheiat, luni, cu un scor categoric: 6-2 pentru echipa Angliei.
”Atitudinea jucătorilor iranieni înaintea meciului de luni împotriva Angliei va ridica cu siguranţă semne de întrebare, mai ales în propria ţară. După ce au evitat de multe ori să răspundă la întrebări în cadrul conferinţelor de presă cu privire la situaţia actuală din ţara lor, în special în ceea ce priveşte condiţia femeilor, membrii echipei naţionale iraniene pur şi simplu nu au cântat imnul la meciul de debut, ceea ce reprezintă în mod evident un act semnificativ de protest faţă de regimul de la Teheran, notează „Le Figaro”, citat de news.ro și G4Media.
Numeroşi fani din ţară acuzaseră echipa naţională a Iranului că se află de partea regimului de la Teheran, care a reprimat violent revoltele populare ce au loc de mai bine de două luni. Zeci de personalităţi publice, sportivi şi artişti iranieni şi-au manifestat solidaritatea cu protestatarii – dar nu şi echipa naţională de fotbal, până la meciul de luni, când toţi membrii echipei au păstrat tăcerea la intonarea imnului naţional.
Jucători iranieni în timpul intomnării imnului național al Iranului, înaintea partidei cu Anglia, Doha, 21 noiembrie 2022. Sursa: captură ecran France24
Căpitanul lor, Alireza Jahanbakhsh, declarase că jucătorii vor decide „în mod colectiv” dacă vor cânta sau nu imnul naţional în semn de susţinere pentru victimele demonstraţiilor dur reprimate în ţara lor.
De asemenea, merită remarcat faptul că imnul iranian a fost huiduit zgomotos de mulţimea prezentă pe stadionul Khalifa din Doha, ceea ce nu este o surpriză având în vedere relaţiile diplomatice foarte tensionate dintre Qatar şi Iran, scrie „Le Figaro”.
Pe de altă parte, şeful serviciului de informaţii al armatei israeliene, Aharon Haliva, a declarat luni că regimul de la Teheran se gândeşte să ”atace” Cupa Mondială din Qatar. „Singurul lucru care îi reţine este modul în care vor reacţiona cei din Qatar”, a spus el, citat de „Times of Israel”.
Potrivit aceleiaşi surse, şi ministrul demisionar al apărării, Benny Gantz, a avertizat că Iranul ar putea pregăti un atac la Cupa Mondială pentru a provoca instabilitate regională. „Iranul caută să păstreze instabilitatea ca pe un lucru constant. Într-un moment în care lumea din jurul său este stabilă şi prosperă – acest lucru este opusul a ceea ce se întâmplă în interiorul Iranului”, a declarat Gantz.
„Poporul nostru nu este fericit”
Echipa națională a Iranului vrea să fie „vocea” poporului la Cupa Mondială din 2022, a declarat fundașul și căpitanul echipei Ehsan Hajsafi duminică, 20 noiembrie, în vreme ce țara sa este zguduită de o revoltă fără precedent, aspru reprimată de putere, transmite France24.
„Trebuie să acceptăm faptul că situația din țară nu este bună și că poporul nostru nu e mulțumit”, a spus jucătorul AEK Atena înaintea intrării Iranului în competiție împotriva Angliei (grupa B). Toată lumea este nefericită. Dar acesta nu este un motiv să nu fim vocea poporului nostru și să nu îl respectăm".
"Tot ce avem, datorăm poporului iranian și suntem aici pentru a munci din greu, pentru a lupta, pentru a da tot ce avem mai bun pe teren, pentru a marca goluri și pentru a ne dedica poporului iranian. Sper că situația se va schimba așa cum își doresc oamenii și toată lumea va fi fericită”, a adăugat el.
Hajsafi a transmis, de asemenea, „condoleanțe familiilor victimelor”, asigurând că este „alaturi de ei”.
Iranul este scena unei mișcări de protest declanșată pe 16 septembrie de moartea Mahsei Amini, o iraniană în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice.
Susținând că protestele sunt orchestrate de forțe străine, autoritățile încearcă să reprime protestele prin violență, fapt ce a dus până acum la cel puțin 378 de morți, potrivit unui raport publicat sâmbătă de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia. De asemenea, aproape 15.000 de persoane au fost arestate, potrivit aceleiași surse.
Mai mulți jucători ai naționalei Iranului și-au exprimat sprijinul pentru protestatari pe rețelele de socializare, purtând brățări negre în timpul meciurilor sau refuzând să cânte imnul național.
Vedeta echipei naționale, Sardar Azmoun, și-a exprimat, în mai multe mesaje de pe rețelele de socializare, sprijinul față de mișcarea de protest și a denunțat represiunea din țara sa.
După meciul cu Anglia, iranienii trebuie să înfrunte Țara Galilor pe 25 noiembrie și Statele Unite ale Americii pe 29 noiembrie, revanșă a meciului istoric dintre aceste două țări de la Cupa Mondială din 1998. (Traducere de Adriana Petrescu după articolul France24)