Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SRI denunță o serie de protocoale, inclusiv din Justiție

Directorul SRI Eduard Hellvivg a dispus marți denunţarea de către Serviciu a unor protocoale de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Ţuţuianu.

”În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar alte protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate”, a declarat Adrian Țuțuianu. Senatorul precizează că Serviciul a încheiat protocoale începând cu anul 1992 și că majoritatea au caracter de secret de stat. Adrian Ţuţuianu, a mai declarat, după audierea directorului Serviciului, că nu există până în acest moment informaţii privind vreo o posibilă încălcare a legii în cadrul colaborării SRI-DNA. Au fost date asigurări că aşa-numitele "echipe mixte" au acţionat conform legii, a transmis senatorul PSD.

SRI a încheiat protocoale cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, SIE,  SPP, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii – a precizat Adrian Țuțuianu.