Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Misiunea ExoMars: Agenţia Spaţială Europeană încetează oficial cooperarea cu Rusia

exo_mars.jpg

Roverul ExoMars în timpul unei sesiuni de teste, decembrie 2021
Sursa imaginii: 
Agenția Spațială Europeană / esa.int

Agenţia Spaţială Europeană pune capăt cooperării cu Rusia în ceea ce priveşte misiunea de lansare a primului rover planetar european, destinat să caute semne de viaţă pe Marte, a anunțat pe contul său de Twitter şeful agenţiei, Josef Aschbacher.

Roverul ExoMars, o colaborare între ESA şi agenţia spaţială rusă Roscosmos, urma să fie lansat spre Marte în luna septembrie a acestui an, dar ESA anunțase încă din februarie a.c. că invazia Rusiei în Ucraina face acest lucru "foarte puţin probabil", precizează CNN, citat de news.ro.

 Apoi, în martie, agenţia a suspendat colaborarea cu Roscosmos.

 "Astăzi, Consiliul ESA a abordat misiunea ExoMars Rover şi platforma de suprafaţă, recunoscând că circumstanţele care au dus la suspendarea cooperării cu Roscosmos - războiul din Ucraina şi sancţiunile rezultate - continuă să prevaleze", a scris marţi pe Twitter directorul general al ESA, Josef Aschbacher. 

 În consecinţă, consiliul de administraţie al agenţiei l-a instruit să pună capăt în mod oficial cooperării cu Rusia în cadrul acestui program, a precizat Aschbacher.

 "Noi informaţii despre calea de urmat cu alţi parteneri vor fi prezentate în cadrul unei şedinţe de informare a presei din 20 iulie, detaliile vor fi comunicate ulterior", a adăugat el. 

 Iniţial, roverul urma să fie lansat în iulie 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

Misiunea este destinată să caute viaţă pe Marte şi să investigheze istoria apei pe planeta roşie. Roverul are capacitatea de a fora sub suprafaţa planetei Marte până la o adâncime de aproximativ 2 metri, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea găsi semne de viaţă.