Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliștii ruși își dau demisia din cauza „propagandei lui Putin”

6e183e2e-943a-4ca5-ab82-f9d3f71b2b78.jpg

Zhanna Agalakova
Zhanna Agalakova, fosta corespondentă a Rusiei la Paris a postului Channel One, controlat de stat, la conferința de presă care a avut loc la sediul organizației Reporteri Fără Frontiere, în data de 22 Martie 2022, la Paris, după ce a luat decizia să demisioneze
Sursa imaginii: 
AP Photo / Francois Mori

În timp ce armata rusă dă semne că nu reușește să captureze orașele cheie, președintele Vladimir Putin continuă să ascundă adevărul de mai bine de douăzeci de ani. Kremlinul a închis ultimele trei instituții media independente, a interzis principalele rețele de socializare, a adoptat noi legi împotriva jurnaliștilor care sfidează propaganda și a insistat că războiul trebuie numit o „operațiune militară specială”. Dar propaganda rusă i-a determinat pe mulți jurnaliști să-și dea demisia. 

Activiștii pentru libertatea presei din afara granițelor acuză televiziunea de stat că a creat o imagină complet distorsionată asupra războiului din Ucraina, într-o încercare de a sprijini ceea ce Kremlinul numește o „operațiune militară specială”.

Kremlinul și-a intensificat controlul asupra presei, parlamentarii rușii aprobând marți o lege prin care persoanele care publică informații false despre acțiunile Rusiei în străinătate pote face închisoare până la trei ani.

Vladimir Slivyak, copreședinte al grupului de mediu Ecodefense și câștigător al Premiului Nobel alternativ, a declarat pentru echipa France 24 că „e din ce în ce mai greu să obții informații independente” despre război în Rusia.

Mai mulți jurnaliști și-au dat demisia din cauza cerințelor propagandei ruse. O jurnalistă din Rusia, care de ani de zile era corespondentă în străinătate pentru televiziunea controlată de stat, a răbufnit marți în timpul unei transmisiuni pro-Kremlin, după ce a demisionat în urma invaziei asupra Ucrainei. 

 

Citește și: Viața jurnaliștilor opozanți din Rusia. Asasinatele și atacurile chimice au devenit o rutină

 

Zhanna Agalakova, un chip cunoscut pentru majoritatea rușilor, deoarece a fost vreme de două decenii corespondent la New York sau Paris, a anunțat la începutul acestei luni că părăsește postul Pervîi Kanal (Channel One) din cauza invaziei asupra Ucrainei. 

După decizia de a demisiona, a făcut pentru prima dată declarații în mod public în cadrul unei conferințe de presă organizată la Paris de către Reporteri Fără Frontiere, organizație ce apără libertatea presei. Ea le-a spus jurnaliștilor că nu mai voia să ia parte la „minciunile” și „manipularea” televiziunii de stat ruse. 

Îmi doresc ca cetățenii ruși să mă asculte și să învețe ce înseamnă propaganda și să nu se mai lase manipulați” a declarat aceasta. Agalakova a mărturisit cu ochii în lacrimi că a ezitat mult timp înainte de a spune ce are pe suflet, dar a decis, într-un final, „că nu are de ales”.

Agalakova a recunoscut că „a făcut multe compromisuri de-a lungul carierei”, dar a precizat că invazia asupra Ucrainei a fost „prea de tot”.

 

Mai mulți jurnaliști i-au urmat exemplul

Televiziunea din Rusia s-a aflat în centrul atenției de când Marina Ovsyannikova, editor de știri la Pervy Kanal, a protestat recent în direct în timpul transmisiunii de seară a  principalului buletin de știri al zilei, Vremia (Timpul), afișând o pancartă pe care era scris mesajul „Nu războiului”.

Ovsyannikova a fost ulterior reținută și amendată cu 30,000 de ruble (260€) de un Tribunal din Moscova. Dar în ciuda faptului că a fost eliberată, ar putea fi judecată în continuare, riscând să petreacă ani buni în spatele gratiilor conform noilor legi draconice.

Lylia Gildeeva, încă din 2006 prezentatoare de știri a postului de televiziune NTV, în prezent deținut de gigantul din domeniul energiei Gazprom, a spus că a părăsit Rusia și a renunțat la locul de muncă.

Și Vadim Glukser, care era de mult timp corespondent al NTV la Bruxelles, a confirmat că și-a depus demisia.

Foarte mulți jurnaliști, producători sau oameni care muncesc în mass-media împărtășesc aceleași opinii cu mine,” le-a spus Agalakova reporterilor din Paris. „E ușor să-i acuzi, să-i întrebi de ce nu demisionează, de ce nu protestează. Dar cei care nu renunță au familii, părinți în vârstă, copii, case de întreținut. Sunt ostatici ai situației curente.

 

Traducere și adaptare de Miruna-Alexandra Obaciu de pe pagina în limba engleză a France 24.