Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Nord ar pregăti un nou test nuclear (Le Monde)

north-korea-test.jpg

sursa foto: mashable.com

Informația publicată inițial de un cotidian sudcoreean a fost confirmată de ministrul reunificării de la Seoul. Aparent e vorba de mișcări de trupe nordcoreene care ar sugera pregătiri pentru un nou tir balistic și pentru un test nuclear subteran.

Mai multe detalii nu a vrut ministrul sudcoreean să ofere. Presa din peninsulă afirmă că e vorba despre mișcări suspecte de trupe și echipament în jurul bazei de teste nucleare de la Punggye-ri. Surse oficiale sudcoreene citate de presă declară că situația este monitorizată îndeaproape. Deocamdată nu este clar dacă e vorba într-adevăr despre un nou test nuclear sau despre o manevră de intimidare și de sporire a presiunii asupra SUA și a Coreii de Sud.

Phenianul a decis săptămâna trecută să amplaseze două rachete cu rază medie de acțiune pe coasta sa de est. Această mișcare ar putea prevesti un nou test balistic sau ar putea fi un alt mijloc de presiune. Coreea de Nord dorește concesiuni din partea Washingtonului în ceea ce privește programul său nuclear civil și relaxarea sancțiunilor impuse de ONU. În mod teoretic, raza de acțiune de 3000km a acestor rachete înseamnă o posibilă lovitură în Coreea de Sud sau chiar Japonia. Dacă încărcătura explozivă este mai ușoară, motoarele ar putea atinge insula Guam unde sunt staționați 6000 de militari americani. Japonia a intrat în alertă duminică, distrugătoarele sale fiind amplasate în zone în care să poată intercepta un eventual tir nordcoreean cu rachete. SUA, în schimb, îndeamnă la calm și nu pun foarte mare preț pe amenințările de la Phenian.

Aparentă armonie, întâlnire dificilă (Spiegel)

Angela Merkel și Vladimir Putin au deschis împreună târgul industrial de la Hanovra. Dar vizita președintelui rus la Berlin nu e doar una de afaceri. Opinia publică germană este revoltată de raziile efectuate de poliția rusă la sediile fundațiilor germane din Rusia.

Și pe lângă aceste tensiuni, unde mai pui că Putin a ajuns și cu întârziere... Dar odată reuniți cei doi lideri europeni, zâmbetele erau afișate cu ostentație. Președintele Federației Ruse a vorbit despre întărirea relațiilor economice bilaterale. Cancelarul german a zis ceva și de afaceri, dar nu numai. Cooperarea bilaterală funcționează cel mai bine atunci când societatea civilă este activă. E important ca ONG-urile să primească o șansă, a spus Merkel și a cules aplauze de la auditoriu. Putin nu a vrut să vorbeasă despre acest subiect.

Mărul discordiei este o lege care obligă fundațiile finanțate din străinătate să se declare agenți străini. În cuvintele lui Putin e cam așa: nu interzicem fundațiile, dar acestea trebuie să admită că depun activități politice în Rusia și că primesc bani din afară. Au existat și proteste la Hanovra, dar Vladimir Putin nu a fost impresionat de 350 de activiști.

Timpul pentru negocierile iraniene e limitat (BBC News)

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat că negocierile în chestiunea programului nuclear iranian nu pot dura la nesfârșit. Declarația șefului diplomației americane a venit la debutul unui turneu în Orientul Mijlociu, Europa și Asia.

La discuții în Istanbul, Kerry a cerut Israelului și Turciei să reia în totalitate relațiile diplomatice. Mai târziu, Kerry a discutat cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, la Ramallah, despre relansarea procesului de pace între israelieni și palestinieni. Detalii despre aceste convorbiri nu au fost date publicității. Kerry va avea întâlniri cu premierul palestinian Salam Fayyad și cu  președintele israelian Shimon Peres astăzi. Mâine va purta discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Secretarul de Stat a precizat în problema iraniană că președintele Obama este hotărât să continue procesul diplomatic în ciuda alegerilor din iunie din această țară care ar complica negocierile. După runda de negocieri de la finele săptămânii trecute, desfășurate în Kazahstan la Almaty în formatul 5+1, comunitatea internațională nu a ajuns la o înțelegere cu Teheranul. Deocamdată nu a fost programată o nouă discuție.