Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarele care îl slăbesc pe Obama (Le Monde)

Pare că nimic nu-i iese președintelui american la începutul celui de-al doilea mandat. Barack Obama anunțase că dorește reforma imigrației, reducerea deficitului și o mai mare protecție a mediului. Dar atenția sa și a opiniei publice au fost distrase de chestiuni mai presante.

Prima mare înfrângere a președintelui american a fost în bătălia pentru controlul mai strict al armelor. Lobby-ul industriei a câștigat convingând congressmenii americani să respingă planul chiar și după atacul din Newtown în care și-au pierdut viața peste 20 de copii. Norii s-au adunat pe cerul lui Obama și odată cu atentatul din Boston, cu posibilitatea de utilizare a armelor chimice în Siria și cu provocările nord-coreene. Dacă ne uităm la conferința de presă din 13 mai susținută cu David Cameron, șeful de la Casa Albă a trebuit să se apere în alte trei dosare sensibile ce adună acuzații din partea republicanilor.

În primul rând e vorba despre ancheta Fiscului american la adresa mișcării republicane Tea Party. Procurorul general Eric Holder a anunțat că FBI va investiga dacă agenții fiscali nu au încălcat legea concentrându-se atât de acribic asupra oponenților politici ai președintelui. Apoi, tocmai ce-a izbucnit scandalul de spionare a jurnaliștilor agenției Associated Press. Tot Eric Holder a ieșit la rampă, ieri, spunând că ascultarea posturilor telefonice de la AP a fost justificată de informații strict secrete care ar fi pus în pericol viața americanilor. Presa americană a reacționat virulent și acuză ingerințe în libertatea de exprimare. Și nu în ultimul rând mai este vorba despre atentatul terorist din Benghazi în care și-au pierdut viața patru diplomați americani anul trecut. Republicanii agită în continuare spiritele la Washington acuzând administrația de neglijență care a dus la moartea celor patru. Conform acestora, incapacitatea de a recunoaște un atentat terorist și eșecul comunității de informații sunt de neiertat.

Rusia va expulza “agentul CIA” (BBC News)

E vorba despre un angajat al ambasadei americane din Moscova care fusese reținut de autoritățile rusești sub acuzația de spionaj și încercare de recrutare a unui agent al serviciilor serete ruse.

Ieri parcă asistam la o scenă din Războiul Rece. Ryan Fogle, ofițer politic la ambasada americană din Federația Rusă era arestat și reținut peste noapte. Se pare că la momentul reținerii, Fogle ar fi purtat o perucă blondă. El a fost declarat persona non grata pentru acțiuni provocatoare în spiritul Războiului Rece. Anunțul a fost făcut de ministerul rus de externe care a precizat și că ambasadorul american este chemat la minister pentru explicații. Departamentul de Stat american a confirmat reținerea unui angajat al ambasadei, dar nu a adăugat niciun comentariu cu privire la acest incident. Diplomatul, se pare, mai avea asupra sa o mare sumă de bani, dispozitive tehnice și instrucțiuni scrise pentru agentul pe care vroia să-l recruteze. Evenimentul de ieri vine într-un context delicat în care SUA și Rusia se străduiesc să își amelioreze relațiile bilaterale și să își coordoneze eforturile pentru soluționarea dosarului sirian. Cu toate acestea, consecințele politice nu vor fi pe termen lung. Ambele state știu prea bine că spionajul nu s-a încheiat odată cu Războiul Rece.

UE anchetează marile concerne petroliere (Spiegel)

Razii au avut loc în trei țări europene concomitent. Conform informațiilor date publicității de Comisia Europeană, mai multe sedii de birouri au fost percheziționate din cauza unor suspiciuni de manipulare a cotațiilor pe piețele internaționale. Consecințele s-ar vedea, bineînțeles, în prețul achitat de consumatorii europeni pentru produse petroliere și alți carburanți.

Comisia Europeană nu a dezvăluit numele companiilor anchetate, dar acestea au ieșit ele însele la atac. Concernul norvegian Statoil, cel britanic BP și cel olandez Shell au confirmat că ele sunt companiile vizate de raziile ordonate de Comisie. Motivul invocat pentru aceste acțiuni este o posibilă manipulare a prețurilor printr-o înțelegere cu una din agențiile internaționale responsabile cu publicarea cotațiilor pe piețe. E vorba de agenția Platts, care publică valorile de referință pentru tranzacțiile mondiale de miliarde de dolari. Manipularea acestor valori de referință poate duce la distorsionarea prețurilor din tranzacțiile cu produse petroliere și alți carburanți. Comisia Europeană a subliniat că posibilele manipulări s-ar putea răsfrânge și asupra consumatorilor europeni.