Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama se luptă cu moralitatea (Sueddeutsche Zeitung)

Președintele american a încercat să explice lumii de ce omoară SUA oameni prin telecomandă. Problema sa e că tot nu a reușit să elimine contradicțiile esențiale. Totuși, noua strategie de securitate va conține reguli mai stricte pentru atacurile cu drone și o nouă tentativă de închidere a lagărului de la Guantanamo. Mai mult, Obama încheie varianta Bush a războiului împotriva terorismului.

Acest război nu s-a încheiat, dar în a 4272-a zi de la 11 septembrie 2001 el se va schimba. Se pare că președintele a înțeles ce spunea James Madison, unul din părinții națiunii, cu secole în urmă: Nicio națiune nu-și poate păstra libertatea într-o stare permanentă de război. Multă vreme i s-a reproșat lui Obama că tace în chestiunea amenințării teroriste și nu explică deloc strategia sa. Acum, șeful de la Casa Albă a ieșit la rampă in-full-force cu un discurs de peste 70 de minute.

Printre altele, Barack Obama a spus că niciun președinte nu poate promite înfrângerea totală a terorismului. O arată faptul că mișcarea Al Qaida este aproape demantelată în Afganistan și Pakistan, dar servește drept organizație mamă pentru terorismul din Africa și unele părți ale Orientului Mijlociu. La capitolul drone, Obama și-a apărat programul care în ultimii 10 ani a provocat peste 3000 de morți, dar care ar fi salvat alte vieți. Noile reguli spun că dronele nu pot fi utilizate decât atunci când există un pericol iminent la adresa americanilor și atunci când suspecții de terorism nu pot fi capturați în viață. La acestea se adaugă și siguranța aproape totală că nu vor fi uciși civili în atacuri. Următoarea promisiune a fost reiterarea planului de închidere a închisorii militare din Guantanamo, Cuba. 166 de deținuți se află în continuare acolo, peste jumătate din ei sunt în greva foamei. E puțin probabil însă ca fondurile necesare să fie aprobate de Congres.

De ce era Michael Adebolajo liber? (The Telegraph)

Unul dintre bărbații care au ucis un militar britanic în plin stradă într-un cartier din sud-estul Londrei era cunoscut forțelor de securitate britanice de peste un deceniu.

Mai rău, ambii atacatori erau clienți mai vechi ai poliției și ai MI-5, dar niciunul din ei nu fusese catalogat drept amenințare la adresa securității naționale sau a siguranței publice. David Cameron a anunțat că va avea loc o investigație amplă în acest sens. Ce altceva putea să spună?!

The Telegraph a aflat că Adebolajo (28 de ani) a fost arestat în 2006 în cadrul unor proteste violente ale unor extremiști islamici. El făcea parte dintr-un grup restrâns de fanatici religioși care protestau în mod regulat alături de clericii cu cel mai extremist discurs din Marea Britanie. Adebolajo fusese văzut în Woolwich la o adunare ce propovăduia o atitudine anti-occidentală cu doar o săptămână înainte de atac. La un moment dat, se pare că bărbatul a vrut să plece în Somalia pentru a se alătura milițiilor Al-Shabaab, dar fusese obligat să se întoarcă în Marea Britanie.

Un fost lider al unei grupări radicale interzise în Regat a confirmat că Adebolajo era un membru de bază al mișcării. Un cleric extremist exilat din țară a confirmat că el însuși ar fi supervizat convertirea lui la Islam. Cu atât mai mult se pune întrebarea: cum de tânărul nu era în vizorul autorităților și cum de nu a văzut nimeni pericolul pe care îl reprezenta?!

Șomajul va crește și în 2014 (Le Figaro)

130.000 de oameni ar urma să îngroașe rândurile la oficiile de muncă franceze anul viitor. Asta în ciuda promisiunilor deja plictisitoare ale președintelui francez care asigură că șomajul și combaterea sa sunt prioritățile imediate ale administrației sale.

Palatul Elysee pierde din vedere chestiuni importante. Nu e suficient să ataci găurile din bugetul pensiilor și din cel al securității sociale pentru că nu sunt ele singurele care au probleme în sistemul social francez. Calculele făcute de partenerii sociali ai guvernului care administrează indemnizațiile de șomaj pornesc de la o premisă mult mai realistă decât cea a administrației: scădere de 0,2% și creștere moderată de 0,7%  a economiei franceze în 2014. Acești indicatori sunt la jumătate din ce calculează oficialii socialiști, iar valorile sunt confirmate de majoritatea economiștilor.

Astfel, deficitul pentru 2013 la fondul asigurărilor de șomaj va fi de 4,8 miliarde Euro, cu o datorie totală a fondului la bugetul de stat de 18,5 miliarde. Mai rău, în 2014, deficitul ar urma să depășească 5,6 miliarde cu datoria totală de peste 24 de miliarde. Cu toate acestea, guvernul francez insistă că va inversa curba șomajului până la finele acestui an. Nici partenerii sociali nu spun altceva, doar că pentru anul 2014.

Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu