Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele, în sprijinul protestatarilor din Turcia (BBC News)

Două zile de grevă a angajaților din sectorul public – acesta este răspunsul confederației sindicale Kesk la protestele antiguvernamentale ce continuă în Turcia. Sindicaliștii ce reprezintă circa 240.000 de lucrători au acuzat autoritățile de la Ankara de practicarea terorismului de stat.

Protestele și ciocnirile violente dintre manifestanți și forțele de ordine au continuat în mai multe orașe ale Turciei și noaptea trecută. De asemenea, a fost confirmată oficial și existența unei a doua victime care și-a pierdut viața în aceste confruntări. Premierul Recep Tayyip Erdogan și-a continuat neimpresionat planurile de călătorie în străinătate, mai precis în Maroc și insistă că situația s-a mai imbunătățit. Greva anunțată va afecta astăzi și mâine atât sectorul de administrație publică, cât și școli și universități.

Confederația ce reunește 11 sindicate a emis un comunicat în care afirmă că răspunsul autorităților la proteste pașnice pune în pericol viața civililor. Kesk mai susține că guvernul subminează democrația. În mod evident, premierul Erdogan nu este de acord cu așa o declarație și acuză pe cine nimerește. Ieri a fost rândul unui partid de opoziție care “mi-a provocat cetățenii inocenți” conform spuselor primului ministru. Erdogan a respins vehement afirmațiile care denumesc manifestațiile de protest "Primăvara Turcească".

Adieu Transparența Averii (L’Express)

Mulți parlamentari din Partidul Socialist francez se opun inițiativei de publicare a averilor demnitarilor. Așa că deputații s-au pus pe negociat cu guvernul și ar fi obținut un amendament. Ce se alege astfel de ofensiva morală anunțată de președintele Hollande în plin scandal care i-a forțat ministrul pentru buget să plece din cabinet?

Demnitarii francezi se temeau de un război al averilor și de consecințele pe care publicarea acestora le-ar avea asupra imaginii lor. Și când vine vorba de interesul personal, parlamentarul se pune pe treabă cu hărnicie. Până când obține un amendament la legea respectivă din partea Executivului. Concret, averile demnitarilor francezi nu vor fi publicate. Ele vor putea fi consultate, dar numai în sediul prefecturii, numai de către cetățeni înscriși pe listele electorale și numai cu condiția de a nu face public niciun detaliu. Amendamentul ar urma să fie aprobat astăzi la reuniunea grupului parlamentar socialist. Gestul de opoziție față de ofensiva pentru moralitate în politică este evident. Deja nu mai vorbim despre unul sau doi demnitari căpoși care au declarat de la bun început că ei nu vor face nimic în acest sens. Acum vorbim despre toți parlamentarii socialiști care țin săi reamintească lui Francois Hollande cam care e locul său. În cuvintele unui deputat francez: Legile în Parlament nu sunt votate de președintele republicii...

Ce înseamnă inundație pe germană (Spiegel)

Titlul original este Asta înseamnă inundația pentru economie, dar ce dorim aici este să subliniem de la bun început atitudinea de neconceput în partea noastră de continent față de un dezastru natural. Așadar, Germania are mari probleme cu inundațiile din Bavaria, Turingia și Saxonia.

Fabricile sunt închise, șantierele pline cu apă, magazinele rămân închise. Pe termen scurt, pagubele vor fi imense. Dar odată retrase apele, lucrările de reparații vor fi un impuls mai mult decât binevenit pentru a stimula conjunctura economică. Sigur, acum toată lumea e preocupată cu matematica imediată. La ce nivel vor ajunge pagubele din sectorul producției auto, agricultură, turism, construcții, comerțul cu amănuntul etc? După ce vor trage linie specialiștii se vor fi adunat multe zero-uri la rezultat. Dar la un colaps regional nu va fi nimeni martor.

Apoi, pe termen mediu, economia regională, dar și cea națională per total ar putea avea de câștigat. Distrugerile din infrastructura publică și privată trebuie remediate. Asta înseamnă bani de la stat, de la guvernele de land, de la comune, de la asiguratori și de la bănci. Înseamnă locuri de muncă, materiale de construcții cu tot sectorul de producție angrenat, înseamnă circulația banilor în economie și stimularea automată a conjuncturii. Singurii care ar putea ieși în pierdere sunt proprietarii de locuințe care nu au poliță de asigurare. Per total însă, ciclul distrugere-reconstrucție funcționează. Acolo unde lumea știe să profite de el.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu