Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gezi Parc s-a transformat în spital de campanie (AFP)

Forţele de ordine controlau marţi noapte Piaţa Taksim, dar nu şi Parcul Gezi, locul în care au izbucnit manifestaţiile, la 31 mai. Patru puncte de prim ajutor au fost instalate, iar sosirea răniţilor este anunţată prin intermediul unor fluiere.


„Este vorba mai ales despre persoane lovite de grenade lacrimogene în zona capului sau în alte zone ale corpului, persoane care au căzut, care au suferit fracturi, crize de astm sau care au plăgi deschise”, a declarat o voluntară de la centrul de prim ajutor. Ea menţionează că, de acolo, după ce li se acordă primul ajutor şi hemoragiile sunt oprite, aceştia sunt trimişi la spital.
Tot ieri, poliţia a reţinut şi a interogat 73 de avocaţi care protestau faţă de intervenţia forţelor de ordine, informează agenţia franceză de presă. Avocaţii, strânşi la Palatul de Justiţie din Istanbul, au denunţat acţiunea violentă, scandând „Taksim e peste tot”, „Rezistenţa e peste tot”, a relatat o altă avocată a cărei identitate se află sub anonimat.
În cursul serii, cei 73 de avocaţi ar fi fost puşi în libertate, după un interogatoriu de mai multe ore. Preşedintele Baroului turcesc, Metin Feyzioglu, a luat poziţie faţă de demersul colegilor de breaslă şi a făcut mai multe anunţuri de sprijin pe pagina sa de Facebook, anunţând totodată că va merge la Istanbul pentru a discuta cu autorităţile la faţa locului, a scris Feyzioglu.
Avocaţii sunt frecvent ţinta autorităţilor turce, notează AFP. Câteva zeci de avocaţi s-ar afla în arest preventiv sub suspiciunea că ar avea legături cu organizaţii clandestine, în special cu rebelii kurzi din rândul Partidului Muncitorilor din Kurdistan.


Decizie fără precedent în Grecia: activitatea televiziunii şi a radioului de stat a fost suspendată din motive economice. Presa elenă scrie că televiziunea şi radioul public vor fi redeschise, dar cu personal mult redus.

Cei 2.800 de angajaţi ai televiziunii şi radioului public vor intra în şomaj tehnic. Oficialii eleni spun că hotărârea a fost luată din cauza lipsei banilor necesari susţinerii celor două programe, în contextul în care guvernul grec le-a clasificat ca fiind un „paradis al risipei”.
Anunţul a luat prin surprindere sindicatele, care vor declanşa, cel mai probabil, un val de proteste. Executivul grec trebuie să concedieze 2.000 de bugetari până la sfârşitul acestui an şi 15.000 până la finalul anului viitor, pentru a respecta angajamentele luate faţă de instituţiile financiare mondiale.

Mai multi ziarişti aduc un omagiu lui Edward Snowden, tânărul care a dezvăluit scandalul Prism, de unde am aflat cât de mult ne spionează Statele Unite comunicaţiile. 


The Guardian scrie că existenţa acestor tip de oameni, care dezvăluie secretele murdare ale statelor sunt cea mai bună garanţie că un coşmar de tip Big Brother electronic nu se va realiza. Edward Snowden e un erou în ochii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care a precizat că a avut contacte indirecte cu anturajul acestuia.  În opinia lui Assange, situaţia lui Snowden este "foarte, foarte gravă" si "Trebuie susţinut de alte ţări".