Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul turc va respecta decizia unui tribunal care a suspendat autorizațiile pentru demolarea Parcului Gezi (Hurryet)

o-occupy-gezi-facebook.jpg

violente in Turcia

Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, partidul de guvernământ), Huseyin Celik. Acesta a făcut precizarea după întâlnirea premierului Erdogan cu o delegație formată din 16 persoane, reprezentanți ai mișcării de protest din Istanbul.

Delegația care s-a deplasat la Ankara a cuprins opt membri ai Platformei Taksim Solidarity și opt artisti turci care au susținut deschis demonstrațiile.
Celik a adăugat că, în cazul unui eșec la Curtea de Apel, parcul va fi menținut. Dacă instanța va decide că autorizațiile sunt în regulă, atunci Cabinetul ar dori să organizeze un referendum cu privire la soarta Parcului Gezi.
Reprezentanții Taksim Solidarity s-au arătat multumiți de promisiunea Guvernului și vor reacționa "pozitiv" la această "atitudine pozitivă".
Reprezentanții protestatarilor au anunțat că în această după-amiază va fi organizată o adunare în parc pentru comemorarea celor care și-au pierdut viața în confruntările violente din Istanbul și că decizia finală cu privire la oprirea sau continuarea protestelor le aparține oamenilor. "Oamenii vor lua decizia de a continua sau nu în același mod democratic în care au reacționat și după violențele poliției", a declarat Eyup Muhcu, din partea protestatarilor.

Casa Albă a declarat pentru prima dată că Siria a încălcat "linia roşie" prin folosirea armelor chimice, inclusiv a gazului sarin, împotriva rebelilor. CNN anunta ca in acest context SUA au sporit ajutorul acordat opoziţiei.

Administraţia Obama apreciază că depozitele importante de armele chimice de pe teritoriul Siriei sunt în toitalitate sub controlul Guvernului, deşi regimul de la Damasc acuză rebelii de folosirea acestor arme.
Senatorul de Arizona John McCain, cunoscut susţinător al intervenţionismului în Siria, a pledat, într-un interviu acordat CNN, pentru acordarea a mai mult decât ajutoare non-letale, exemplificând prin acordarea de echipamente de armament anti-tanc şi anti-aerian. În plus, el susţine ideea instituirii unei zone în care să fie interzisă survolarea avioanelor, măsură care ar putea ajuta rebelii care se confruntă cu frecvente raiduri aeriene ale armatei siriene. Statele Unite au fost reticente în a acorda ajutor militar rebelilor, deoarece între aceştia se numără grupări afiliate Al-Qaida, precum Frontul al-Nusra.
Deşi armele chimice sunt interzise la nivel internaţional de ONU, prin Convenţia asupra Armelor Chimice, Siria este una dintre puţinele ţări nesemnatare. Comunitatea Internaţională apreciază că depozitele de arme chimice (gaz sarin, gaz muştar şi gaz XY) sunt printre cele mai mari din lume. Statele Unite discută cu ţările vecine asupra necesităţii securizării acestor armamente, în cazul în care regimul lui Bashar al-Assad se va prăbuşi, astfel încât acestea să nu încapă pe mâna Al-Qaida.


Decizând să închidă audiovizualul public împotriva părerii partenerilor săi, primul ministru Samaras riscă ruperea coaliţiei. Noi alegeri legislative ar arunca din nou ţara în haos şi blocaj politic scrie ziarul elen Kathimerini.

În Grecia, unitatea guvernului de coaliţie este pusă la grea încercare, şi ţara ar putea fi obligată să organizeze noi alegeri generale scrie presa elena care noteaza ca este clar că alegerile din mai şi iunie 2012 au afectat programul fiscal al ţării: acestea au creat noi datorii în vremuri în care visteria era deja goală, exacerbând recesiunea şi şomajul. Cele două alegeri au avut de asemenea consecinţe grele pe plan politic. Partidul de stânga Syriza a devenit principalul partid de opoziţie, gruparea [de extremă dreapta] Zori Aurii a devenit cel mai puternic partid din Parlament, Pasok [social-democraţi] a fost aproape eliminat din peisaj, şi Noua Democraţie [conservator] este supusă unor tensiuni în creştere. Criza scoate în evidenţă latura primitivă a liderilor politici greci. În nordul Europei, clasa politică lucrează la consolidarea stabilităţii sistemului şi la adaptarea acestuia la nevoile unui mediu în perpetuă schimbare. Liderul politic grec nu se gândeşte decât la imaginea şi la supravieţuirea lui proprie. El este alergic la ceilalţi. El este provincialul de pe scena europeană.